Alweer stukje strand verdwenen

HOLLUM – "Dit zag ik net gebeuren op het strand bij het Tjettepad; alweer een stukje strand verdwenen." Dat schrijft Monika Koelstra als zij donderdagavond iets na negen uur een strandval op het Suudwest ziet. Het is de zoveelste strandval op dat stukje Ameland. Koelstra zelf komt al meer dan 25 jaar op het eiland en woont sinds januari 2017 in Hollum. Ze ziet telkens een stukje in zee verdwijnen."Er is al zoveel door storm of water ‘vernietigd,'" schrijft de Hollumer wat bezorgd.

Het fenomeen 'strandval' komt op dat stuk Ameland tamelijk frequent voor. Op 8 maart van dit jaar waren er aan die kant van het eiland zelfs twee strandvallen tegelijkertijd te zien. De ene zat links en de andere rechts van de lanceringsplaats van de paardenreddingboot. De rechter had een lengte van zeker 40 meter en de linker was iets kleiner. Met elke golf verdween er weer een hap uit het eiland en binnen een uur was er een meter of tien strand verdwenen. Het filmpje hieronder laat de twee strandvallen van 8 maart 2019 zien.

Strandvallen horen erbij en verschijnen gemiddeld eens in de twee jaar, volgens Rijkswaterstaat. Op het Suudwest lijkt dat tempo opgeschroefd, zeker als ze met z’n tweeën tegelijk verschijnen. Dit jaar kent inmiddels zeker drie strandvallen: januari, maart en augustus, waarbij die van maart zelfs een dubbele is.

De strandval ontstaat door een combinatie van steile geulwand, harde wind, verhoogde waterstanden en golfbelasting, waardoor zand de geul in zakt. Ter hoogte van het Suudwest loopt een diepe, snelstromende geul vlak langs de kust. Het zand zoekt een evenwicht tussen het strand boven het water en het steile talud onder water.

De grootste strandval van 8 maart, de rechter die naast het zinkstuk schuin tegenover het clubhuis van de Catclub is te zien, ontwikkelde kliffen van een halve meter hoog. Rechts van die plek vond het ongeluk met de reddingbootpaarden plaats, dit jaar 14 augustus 40 jaar geleden. De paarden verdronken omdat ze plotseling geen grond meer onder de hoeven hadden en, gekoppeld aan de zware wagen, onder water werden getrokken.

lees meer over strandval op Ameland door strandval in te tikken bij ZOEKEN

lees hier meer over het fenomeen Strandval

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *