‘Allemachtige rotstreek’

AMSTERDAM – 'Vos illegaal op Vlieland', kopt de Volkskrant. Meer dan 3.000 vogelnesten zijn er sinds juni op Vlieland leeggeplunderd en de daders zijn eindelijk bekend: vossen. Staatsbosbeheer besloot gisteren om de vossen, die zeer waarschijnlijk illegaal zijn uitgezet op het eiland, te laten bejagen (vangen of anders afschieten) door de wildbeheereenheid op het eiland. De gemeente Vlieland en Staatsbosbeheer gaan ook aangifte doen; illegale introductie is verboden volgens de Flora- en Faunawet. Lees het hele artikel in de Volkskrant van 14 juli. Kijk hier in de rubriek Krant Binnenland

Landzoogdieren op Ameland

De vos komt op Ameland niet voor. Op geen enkel Waddeneiland. Bijna alle landdieren die op Ameland voorkomen zijn op een of anderen manier ingevoerd. Expres of per ongeluk. Waarschijnlijk horen alleen de egel, haas en enkele soorten muizen en spitsmuizen van oorsprong op het eiland thuis. En dat is nog niet eens zeker.

Reeën zijn op Ameland terecht gekomen toen een bok de Waddenzee overstak. Hij liep over de restanten van de dam die aan het eind van de 19e eeuw tussen Holwerd en Buren lag. Jagers op het eiland hebben toen vrouwelijke reetjes naar het eiland gehaald. Er lopen er nu meer dan 100 in de Amelander duinen.

Op Ameland komen de volgende landzoogdieren voor: egel, dwergspitsmuis, haas, konijn, aardmuis, muskusrat, dwergmuis, bosmuis, huismuis, bruine rat, verwilderde kat, bunzingfret en de ree.

Ga voor meer informatie over landzoogdieren op Ameland naar het Natuurcentrum in Nes of bezoek de website Natuurinformatie die te vinden is op Ameland StartMenus in de rubriek Natuur en Milieu of op WaddenStartMenus in de rubriek Natuur en Milieu en op Waddenzee Startpagina.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *