Albino zeehond met zender naar zee

TEXEL – Snow White, de jonge albino zeehond die in oktober in de opvang van Ecomare kwam, is op woensdag 15 januari teruggegaan naar zee. Hersteld van zijn longworminfectie en met een gewicht van 40,7 kilo is hij helemaal klaar om op eigen benen te staan. Voor vertrek kreeg Snow White van zeehondenonderzoeker Sophie Brasseur van Wageningen Marine Research een zender. Hierdoor kan hij de komende tijd gevolgd worden.

Sophie Brasseur doet al langer onderzoek naar zeehonden door ze een zender mee te geven. Zij plakt de zender met speciale lijm op de haren in de nek. Wanneer het dier verhaart, valt de zender af. Brasseur verwacht dat Snow White zijn zender tussen mei en augustus van dit jaar zal verliezen. Tot die tijd zal het apparaat steeds wanneer hij binnen bereik van een zendmast is, gegevens versturen. Het gaat hierbij om informatie over de locatie van het dier, of hij zwemt of rust, hoe diep hij duikt, de afstand die hij heeft afgelegd en zelfs omgevingsgegevens zoals de watertemperatuur.

Hoe een zeehond zich gedraagt nadat hij in de opvang is hersteld van een longworminfectie is een van de belangrijkste vraagstukken voor de zeehondencentra. Het onderzoek naar deze vraag is ook in lijn met het advies van de internationale wetenschappelijke adviescommissie. Snow White is de eerste opvangzeehond die meedoet aan dit zenderonderzoek. In het geval van Snow White leveren de onderzoeksgegevens ook informatie over het gedrag van een zeehond met albinisme.

Toen Snow White in de opvang kwam, woog hij 16,8 kilo en had hij een ernstige longworminfectie. In eerste instantie was het onduidelijk of hij wel kon zien. Inmiddels is gebleken dat hij wel wat minder goed zicht heeft dan andere zeehonden, maar niet blind is. In de opvang was hij prima in staat vis in het water te vinden. Zeehonden jagen vooral met hun snorharen. Daarmee kunnen ze de kleinste bewegingen in het water voelen. Zo kunnen ze in troebel water ‘zien’ waar de vis zich bevindt. Het is de verwachting dat Snow White zich zonder problemen kan redden in het wild.

De dierverzorgers van Ecomare zijn erg benieuwd waar Snow White de komende maanden allemaal naartoe zal zwemmen. Op de website van Ecomare komt elke week een nieuw kaartje met de route die hij heeft afgelegd. Zo kan iedereen Snow White volgen, tot hij zijn zender verliest.

⇒ lees hier over Melanisme

lees hier over Albinisme

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *