AirB&B op Ameland geen probleem

HOLLUM – In de hoofdstad en in de Randstad loopt het de spuigaten uit met verhuur van particulieren via AirB&B. Het platform staat vol met accommodaties en de gast kan te kust en te keur. Op Ameland verstoren de verhuurcijfers van AirB&B de markt niet. Er worden wel accommodaties aangeboden op de website, maar dat zijn over het algemeen verhuurders die AirB&B als extra verhuurplatform gebruiken, die bieden hun accommodatie zowel via de VVV als via AirB&B aan.

“Feitelijk is er voor Ameland niets nieuws onder de zon,” zegt Cinto Prosperi van VVV Ameland. “Al in een ver verleden ‘ontruimden’ Amelanders hun huis voor toeristen en gingen tijdelijk in het schuurtje wonen en op grote schaal werden er kamertjes aangeboden.“

Prosperi vervolgt: “De spanning ontstaat voor al in en rond de grote steden. Daar worden huizen die zijn bestemd voor permanente bewoning voor langere periode dan alleen in de vakantie van de bewoners, recreatief verhuurd. Sommige van die huizen hebben in de praktijk niet eens meer een permanente bewoner.” Die uitwassen vind je op Ameland niet, voor zover de VVV-directeur weet. “Het verstoort de cijfers op Ameland dus nauwelijks, zeker niet omdat het totaal aantal bezoekers te meten is door de bootcijfers.”

Het aantal toeristisch bedden op Ameland is de laatste twee jaar iets gegroeid van 20.000 tot circa 21.000. “Dat is nog altijd minder dan de 25.000 van 2005 en veel lager dan het toeristisch beddenplafond van 29.000 dat ooit door de Provincie is vastgesteld.,” zegt Prosperi. Het aantal toeristische overnachtingen op het eiland bedraagt circa 2,1 miljoen.

Zo’n 600.000 mensen bezoeken jaarlijks het eiland, al was 2018 een topjaar met 640.000 bezoekers. Prosperi: “Die toename werd voor een groot deel veroorzaakt door de prachtige, lange nazomer.”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *