Afscheid van Sinterklaas zonder en met muziek

HOLLUM – Sinterklaas heeft afscheid genomen van Ameland. Hij deed dat, voorafgegaan door muziekkorps Forza Musica, met een rondgang door Hollum. De Sint had een zwart paard, maar dat hebben we de laatste tijd wel vaker van de goedheiligman gezien. Hij springt de ene keer op een schimmel en de volgende keer vindt hij een zwarte meer passend. Karel de Boer liep bij het hoofd van de bisschoppelijke viervoeter.

Het werd een bijzondere rondgang, net als vorig jaar. Het is een goed gebruik dat er geen muziek wordt gespeeld bij de aula in het dorp als daar een overledene ligt opgebaard. Vorig jaar werd er afscheid genomen van Simon Walthaus. De koperblazers en trommelaars waren stil. Dit jaar is Jannie Faber-de Vries overleden op de dag voor 5 december en weer is de muziek stil als die De Stelp passeert. Speciaal voor haar. Slechts de grote trom is te horen, die het ritme van de pas aangeeft. Ter hoogte van de kruising Hidde Katstraat en Westerlaan zet het korps weer in.

Sinterklaas zit weer waardig, maar ook levendig te paard. Zo is Hollum het gewend: een Sint die zo stevig in het zadel zit dat hij met losse handen en met twee handen tegelijk naar het publiek en de mensen achter de ramen kan zwaaien. Sint Nicolaas demonstreert daarmee ook zijn jeugdigheid. "Dag Sinterklaasje, dahag, dahag, dahag, Zwarte Piet." Dat zingt jong en oud op het pleintje voor de bakker. Na een borrel taait de Sint af en speelt Forza Musica voor dit jaar nog eenmaal het 'Dag Sinterklaasje.'

⇒ lees hier meer over Sinterklaas op Ameland

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *