AEC keert maximale rendement uit aan obligatiehouders

BUREN – De Amelander Energie Coöperatie (AEC) keert deze maand rendement uit aan de obligatiehouders van de zogeheten Amelandse Zon Certificaten. Over het eerste jaar dat Zonnepark Ameland energie heeft geproduceerd wordt aan de 78 obligatiehouders het maximale rendement van 4% uitgekeerd.

Solide productie

Sinds maart 2016 levert Zonnepark Ameland formeel stroom aan het net. In dit eerste jaar (van 1 maart 2016 tot en met 28 februari) was dit in totaal 7.096 MWh aan elektriciteit. Dit is ruim boven de verwachtte opbrengst. Ook de technische prestaties (beschikbaarheid) zijn goed geweest.

Johan Kiewiet, voorzitter Amelander Energie Coöperatie: “Wij zijn erg blij dat het zonnepark zoveel duurzame stroom heeft opgewekt. Inmiddels zijn we niet meer het grootste zonnepark van Nederland; deze titel is overgenomen door een zonnepark in Delfzijl. Er zijn in ons land vele grote zonneparken in ontwikkeling. AEC is verheugd dat het zonnepark op Ameland hierbij als voorbeeld dient of heeft gediend.”

Obligatielening

Begin 2016 is er via AEC voor Amelanders en eigenaren van recreatiewoningen een mogelijkheid gecreëerd om via een obligatielening te participeren in zonnepark Ameland. De inschrijving op de obligatielening van AEC voor het zonnepark is maximaal benut (€300.000).

Daarnaast biedt de lening AEC gedurende 5 jaar financiële ruimte om de Amelander energievoorziening verder te verduurzamen. AEC wil parkeerplaatsen gaan voorzien van carports met zonnepanelen, een project starten met elektrisch deelvervoer en zonnepanelen gaan plaatsen op bedrijfsloodsen.

Rendement

Eerder is bepaald dat jaarlijks achteraf over de periode 1 maart tot en met 28 februari een vaste rente wordt vergoed van 2,5% van de nominale waarde. Daarnaast wordt een variabele opslag op de rente vergoed van maximaal 1,5%. Deze variabele opslag is afhankelijk van de elektriciteitsproductie van het zonnepark.

Over Zonnepark Ameland

Zonnepark Ameland is een initiatief van de gemeente Ameland, Eneco en AEC. Het zonnepark heeft 23.000 zonnepanelen en levert ruim voldoende stroom voor alle huishoudens op Ameland.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *