Actuele productie zonnepark op AEC website

BALLUM – Het is gelukt om de actuele productie van Zonnepark Ameland op de website van AEC zichtbaar te maken. Het zonnepark, eigendom van de gemeente Ameland, Eneco en AEC, laat elk jaar een zeer goede stroomopbrengst zien.

Volgens de prognoses zou het zonnepark 5,8 miljoen KWh per jaar moeten produceren. Het eerste jaar was de productie echter 6,7 miljoen KWh en het tweede jaar 6,5 miljoen KWh. De zonopbrengst aan de kust is hoger door het zeeklimaat.

Obligatiehouders

AEC vindt dat de mensen op Ameland mee moeten kunnen profiteren van het zonnepark, daarom is via een obligatielening de mogelijkheid gecreëerd om een mooi rendement te halen. De uitgekeerde rente is afhankelijk van de productie van het zonnepark. Vanwege de hoge productie heeft AEC al twee keer het maximale rentepercentage van 4% uitgekeerd aan de obligatiehouders. Op deze manier heeft AEC al € 24.000 teruggegeven aan de Amelanders.

Pieken in het net

Bij volle productie van het zonnepark, tussen 11 en 2 uur ‘s middags, komt het soms voor dat Ameland stroom teruglevert naar de vaste wal. Dit gebeurt alleen als er weinig toeristen op Ameland zijn. Deze stroomlevering is nu actueel zichtbaar op onze site, zie www.amelandenergie.nl.

Ameland wil echter zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn en de duurzame groene zonnestroom zelf gebruiken. Door de wasmachine en droogtrommel rond het middaguur aan te zetten, in plaats van bijvoorbeeld 9 uur in de ochtend, kunnen we meer gebruik maken van onze zonnestroom. Hierdoor worden tevens de pieken in het net in Holwerd verkleind.

Vraag en aanbod sturing

AEC wil graag een rol gaan spelen in flexibel elektriciteitsverbruik op Ameland. Door wasmachines, droogtrommels, elektrische boilers, diepvriezers, warmtepompen en in de toekomst elektrische auto’s, op afstand aan en uit te schakelen kunnen we verbruikspieken uit het net halen. Dit doen we dan zonder dat dit effect heeft op het comfort.

Hierop vooruitlopend is AEC gestart met een project met netbeheerder Liander. Doel van dit project is om het actuele stroomverbruik per huishouden inzichtelijk te maken, uiteraard zonder dat de privacy geschaad wordt. Mocht u er aan willen deelnemen dan kunt u zich nog opgeven via info@amelandenergie.nl

Er zijn voor u geen kosten aan verbonden en u helpt hiermee om een zo volledig mogelijk beeld te creëren.

Collectieve zonnepanelen op bedrijfsdaken

AEC biedt nu ook de mogelijkheid om zonnepanelen op bedrijfsdaken te leggen in plaats van op het eigen dak. Dit kan een goede oplossing zijn voor huurwoningen, recreatiewoningen of woningen in het beschermd dorpsgezicht. De energiebelasting kan via AEC terug gevraagd. Hiermee kan een rendement van 8 % gehaald worden over een looptijd van 15 jaar.

Mocht u vragen hebben over deze optie, of over andere activiteiten van AEC kunt u contact opnemen via info@amelandenergie.nl.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *