Actiedag voor De Sionsberg

DOKKUM – Actiegroep Red De Sionsberg roept woensdag 23 mei 2012 uit tot actiedag voor De Sionsberg en vraagt aan alle inwoners van Noordoost Friesland om mee te werken aan de acties:

Waar gaat het om?

Aan de klinische geboortezorg in De Sionsberg dreigt een einde te komen per 1 augustus aanstaande. Dit terwijl De Sionsberg voor de zwangere vrouw een van de beste en veiligste ziekenhuizen is. De perinatale sterfte is een van de laagste. De dreigende sluiting betekent niet alleen verlies aan veiligheid voor de zwangere vrouwen, maar heeft ook grote sociaal economische gevolgen voor heel Noordoost Friesland zoals verlies aan banen. Het zal de krimp enorm gaan versterken. Verdwijnt de geboortezorg uit De Sionsberg dan zal op termijn ook vrijwel zeker de kinderafdeling sluiten.

Woensdag Friese vlag driekwart stok met een pop aan de stok in Noordoost Friesland

De actiegroep roept iedereen op om op woensdag 23 mei de Friese vlag driekwart stok uit te hangen. Bevestig ook een pop aan de stok. Het is een symbolische actie die aangeeft dat het stervensrisico bij een bevalling wordt verhoogd als de geboortezorg in De Sionsberg sluit. Naar verwachting zal de toestand van meer vrouwen en kinderen slecht zijn bij aankomst in het MCL of Nij Smellinge. Meer kinderen worden bij een te lange reis te lang blootgesteld aan zuurstofgebrek en dat vergroot o.a. het risico op spasticiteit. In De Sionsberg zijn al een flink aantal jaren geen Spastische kinderen geboren. Kortom: Een onnodige verhoging van de onveiligheid in onze regio en de verwachte toename van het aantal sterfgevallen onder baby’s en moeders. De vlag driekwart stok geeft aan dat we blijven hopen dat de geboortezorg toch niet hoeft te verdwijnen.

Stille estafettetocht van medewerkers De Sionsberg

Medewerkers van De Sionsberg lopen een stille (estafette) tocht van De Sionsberg naar het MCL in Leeuwarden. Met het lopen van deze stille tocht willen de medewerkers van De Sionsberg hun gevoelens van onmacht, onbegrip, onzekerheid, boosheid, verdriet, enz. tot uiting brengen. Ze verwachten dat de kraam- en kinderafdeling wordt gesloten.

De tocht volgt grotendeels de route van de laatste etappe van de Elfstedenwandeltocht van afgelopen zaterdag. De lopers verzamelen vanaf 09:30 uur bij De Sionsberg en om 10:00 uur ’s morgens is de start. Iedereen is verkleed als zwangere en men loopt met een kinderwagen of buggy. 

We roepen iedereen op om langs de route de lopers een hart onder de riem te steken. Een kaart met de route en wissel-/rustpunten zijn bij dit bericht opgenomen.

Naar verwachting komen de deelnemers rond 16:50 uur aan bij het MCL in Leeuwarden. Hier wordt de stille tocht afgesloten met het loslaten van 100 blauwe en 100 roze ballonnen rond 17:15 uur.

De medewerkers hopen erop dat ze de klinische geboortezorg uiteindelijk toch niet hoeven over te dragen aan het MCL en Nij Smellinghe. Met de geboortezorg in De Sionsberg is helemaal niets mis.

Randstedelijke normen passen niet in zo’n plattelandsgebied met grotere afstanden. Geef ons de ruimte om de voor de bevolking uiterst belangrijke pilots uit te voeren die een voorbeeld functie moeten krijgen voor de streekziekenhuizen. Raken we bij sluiting door De Friesland Achmea achterop?

Spoeddebat 2de Kamer om 19:00 uur

Woensdagavond is er om 19:00 uur een spoeddebat in de Tweede Kamer over de dreigende sluiting van de geboortezorg in De Sionsberg. De actiegroep is al geruime tijd bezig om de leden van de Tweede Kamer van de complete informatie te voorzien. Het debat is door iedereen live te volgen via www.tweedekamer.nl. Is de Tweede Kamer in staat om de sluiting een halt toe te roepen? De actiegroep hoopt dat dit slaagt.

Bron: Actiegroep red De Sionsberg

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *