Aardgas maakt plaats voor elektriciteit op NAM-platform AWG

ASSEN – De NAM werkt de komende weken aan de verduurzaming van haar productielocaties op Ameland. Zowel op land als op zee worden de locaties aangesloten op het elektriciteitsnet. Het aardgas dat gebruikt wordt om de installaties aan te drijven maakt plaats voor stroom. Dit past in de ambitie van Duurzaam Ameland om het meest duurzame eiland van Nederland te zijn.

 

Sinds de jaren tachtig produceert NAM aardgas bij Ameland. Met het platform dat voor de kust ligt en vanaf de landlocatie op de oostelijke punt van het eiland produceert de NAM aardgas. Beide locaties zijn door de ligging niet op het stroomnet aangesloten, daarom wordt nu nog aardgas gebruikt voor de opwekking van elektriciteit. Daar stopt de NAM mee en daarmee maakt op beide locaties aardgas plaats voor electriciteit.

Wat gaan NAM de komende tijd doen?

Er is in 2018 al een kabel gelegd naar de landlocatie. Die is tegelijk aangelegd met de vernieuwing van het fietspad. De volgende stap is het doortrekken van die kabel naar het AWG-platform voor de kust, naast het aanpassen en vervangen van installaties. Die activiteiten vinden in de maanden augustus en september plaats. In juli worden de voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd.

De meest in het oog springende klus vindt in augustus bij het platform plaats. Er komt een groot schip bij het platform voor de aanleg van de stroomkabel van zee naar land. Daarnaast zijn er ook graafwerkzaamheden op het strand. Als het schip en de kranen zijn verdwenen is ons werk nog niet klaar, de afronding van alle werkzaamheden op en aan onze installaties neemt nog langere tijd in beslag. Het platform Ameland-Westgat 1, zoals het voluit heet, is dan het eerste offshore platform dat op elektriciteit wordt aangedreven.

Wat merken inwoners en toeristen ervan?

De werkzaamheden bij het platform zijn zichtbaar, maar veroorzaken geen overlast. De werken op het strand en in het duingebied kunnen soms hinder geven. De aannemers beperken deze hinder tot een minimum. Af en toe kan de toegankelijkheid van het strand beperkt zijn. Vanwege de aanwezige machines en voor de veiligheid worden er gedeelten van het strand afgezet, er blijft wel een doorgang.

De werkzaamheden worden door onder meer Boskalis en de Amelander firma Spoelstra uitgevoerd, zij kennen het gebied ter plekke goed en zorgen voor zowel de veiligheid en het voorkomen van schade aan de natuur.

Op www.duurzaamameland.nl kunt u meer informatie vinden over onze gezamelijke ambities om van Ameland het meest duurzame eiland te maken.

Bron: NAM

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *