44 jaar geleden

HOLLUM – Op 14 augustus is het 44 jaar geleden dat acht paarden op tragische wijze verdronken tijdens een reddingsoperatie. Bij de reddingsactie van het Duitse zeiljacht de Windspiel 4 op 14 augustus 1979, verdronken acht reddingbootpaarden bij de lancering van de reddingboot. Na de lancering werden de dieren mee de diepte in gesleurd door de zes ton zware bootwagen die in een mui terechtkwam. De paarden zijn in de duinen begraven, naast het pad dat naar het strand leidt. 

De paardenreddingboot werd daarna met nieuw getrainde paarden nog tot 1988 ingezet voor reddingsacties. Daarna werd de motorstrandreddingboot vervangen door moderner en sneller materieel van de KNRM. 

De traditie van 180 jaar oud om met behulp van paarden de reddingboot te lanceren, is op Ameland blijven bestaan. Vanaf 1988 organiseert Stichting Paardenreddingboot jaarlijks een tiental demonstraties waarbij paarden ingezet worden. 

In 2019 was het 40 jaar geleden. Er werd toen een grote herdenking georganiseerd. Volgend jaar is het 45 jaar geleden.

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 795

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *