1301 – Nepnieuws, hoax en alternatieve feiten

HOLLUM – Nummer 1301 gaat over nepnieuws en hoe wij soms voor de gek worden gehouden en gemanipuleerd door desinformatie.

Als Infoteur schrijft Jeanet de Jong regelmatig over allerhande onderwerpen. Die hebben betrekking op Ameland, de wadden, eten en drinken, natuurfenomenen of trekharmonica. Of over andere wereldse zaken. Er staan inmiddels meer dan duizend artikelen online. PA praat u bij over de meest recente.

"We leven in een wereld waar veel digitaal gecommuniceerd wordt en onder al die informatie zit ook nepnieuws. Volstrekt onzinnige berichten kunnen een eigen leven gaan leiden en meningen van mensen beïnvloeden. Het is een psychologische truc en nepnieuws, vooral een digitaal fenomeen, is zo’n truc. Nepnieuws is foutieve informatie, dat meelift met het serieuze nieuws. Het is aan de lezer, kijker en luisteraar om waar van onwaar te onderscheiden. De reden om nepnieuws te verspreiden kan uit een grap zijn geboren, maar ook commercieel of politiek zijn. Nepnieuws gebruikt allerlei woord- en goocheltrucs om de waarheid te verhullen, in te pakken of te wijzigen. Lezers worden daardoor op het verkeerde been gezet of ronduit misleid. Nepnieuws kan op verschillende manieren verpakt worden."

⇒ lees hier nummer 1301 over Nepnieuws

⇒ lees hier nummer 1300 over Ovaalronde krab

⇒ lees hier nummer 1299 over Decreten

⇒ lees hier nummer 1298 over Ameland in 2017

⇒ lees hier nummer 1297 over Pellworm

⇒ lees hier nummer 1296 over '30 Days, 30 Songs'

⇒ kijk hier voor een alfabetisch overzicht van alle artikelen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *