1281 – Golven gemaakt door wind, water en schepen

HOLLUM – Nummer 1281 gaat over golven. De seiche in het Meer van Genève ontstaat heel anders dan een boeggolf voor een schip en toch zijn het allebei bolven. Welke golven bestaan er allemaal?

Als Infoteur schrijft Jeanet de Jong regelmatig over allerhande onderwerpen. Die hebben betrekking op Ameland, de wadden, eten en drinken, natuurfenomenen of trekharmonica. Of over andere wereldse zaken. Er staan inmiddels meer dan duizend artikelen online. PA praat u bij over de meest recente.

"Waar water is zijn golven en op grotere wateroppervlakten en met sterke wind kunnen kabbelende golven uitgroeien tot grote golven en zelfs tot monstergolven. Niet alle golven ontstaan door het samenspel van water en wind. Soms ligt er een aardbeving aan ten grondslag of een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Een aardverschuivingen of damdoorbraak, bijvoorbeeld. Schepen produceren zelf verschillende soorten golven en ze kunnen grote hinder hebben van golven die door wind en water zijn opgestuwd tot grote hoogte. Monstergolven jagen de opvarenden schrik aan en laten soms het schip vergaan. Wat voor golven maken schepen zelf eigenlijk? En wat voor golven zijn er nog meer te zien?"

⇒ lees hier nummer 1281 over Golven

⇒ lees hier nummer 1280 over Winteronweer

⇒ lees hier nummer 1279 over Onbewoonde Waddeneilanden

⇒ lees hier nummer 1278 over Zuiderduin

⇒ lees hier nummer 1277 over Richel

⇒ lees hier nummer 1276 over Robbenbank

⇒ kijk hier voor een alfabetisch overzicht van alle artikelen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *