1252 – Galstenen in de galblaas – cholesterol en pigment

HOLLUM – Nummer 1252 gaat over galstenen, die we eigenlijk allemaal wel hebben zonder dat we het weten. En soms weten we het maar al te goed.

Als Infoteur Sjaanfanameland schrijft Jeanet de Jong regelmatig over allerhande onderwerpen. Die hebben betrekking op Ameland, de wadden, eten en drinken, natuurfenomenen of trekharmonica. Of over andere wereldse zaken. Er staan inmiddels meer dan duizend artikelen online. PA praat u bij over de meest recente.

"Bijna iedereen heeft wel galstenen in de galblaas, maar lang niet iedereen heeft er last van. Ze zitten er, je weet er doorgaans niets van en voelt er ook niets van. Het zijn de ‘stille galstenen’ en in dat geval is er niet zoveel aan de hand. Galstenen vormen pas een probleem als ze een galaanval veroorzaken. Het zijn geen echte stenen maar ingedikt galsap of afzetting in de galblaas, dat er steenachtig uitziet: het ingedikte sap is versteend. Het zijn nutteloze elementen in het lichaam, die soms hevige pijnen kunnen veroorzaken. In dat laatste geval biedt een galblaasoperatie uitkomst. Galstenen zijn er in de vorm van gruis, knikkertjes tot de grootte van een abrikoos."

⇒ lees hier nummer 1252 over Galstenen

⇒ lees hier nummer 1251 over Vliegrampen

⇒ lees hier nummer 1250 over het Groat Woa'deboek

⇒ lees hier nummer 1249 over de Malmö en Tartar

⇒ lees hier nummer 1248 over Ype Poortinga

⇒ lees hier nummer 1247 over IS

⇒ kijk hier voor een alfabetisch overzicht van alle artikelen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *