1185 – Abalone – de schelp met parelmoer en paua

HOLLUM – Nummer 1185 gaat over de abaloneschelp, een prachtige schelp met parelmoer. Er worden sieraden van gemaakt. Hij komt in de Waddenzee en Noordzee niet voor, maar we kennen hem allemaal door het prachtige groene en blauwe parelmoer.

"Abalone is een zeeslak met een schelp. Hij is er in veel soorten en wordt ook wel zeeoor genoemd, een zeeslak die in alle oceanen van de wereld voorkomt. De grote abalone zie je bij Japan, Nieuw-Zeeland, Australië, Zuid-Afrika en aan de westkust van Noord-Amerika. Het vlees van de zeeoor wordt als een delicatesse beschouwd, maar de schelp verbergt zijn eigen schat. Als het weekdier eenmaal uit zijn schelp is komt er een prachtig glanzende binnenkant tevoorschijn die iriseert en parelmoerglans heeft. De kleur is overwegend blauw en groen en die variant van parlemoer wordt paua genoemd, een naam die in Nieuw-Zeeland door de Maori wordt gebruikt. De Nieuw-Zeelandse paua hebben de allermooiste kleur van de wereld. Van het parelmoer worden sieraden gemaakt."

 lees hier over 1185

Abalone – de schelp met parelmoer en paua

⇒ lees hier over 1183

Schrikkeljaar, schrikkeldag en schrikkelseconde

⇒ lees hier over 1181

Fata Morgana – luchtspiegeling en natuurfenomeen

⇒ lees hier over 1180

Plastic Soup Surfer: Noordzee-oversteek voor statiegeld

 lees hier over 1169 – 

Muien – stroomgebied tussen twee zandbanken

⇒ lees hier over 1165 –

Vitamine W – met de W van Wadden en Waddeneilanden

 kijk hier waar nummer 1177 over gaat

⇒ kijk hier voor een alfabetisch overzicht

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *