RSS
Zoeken

Wetterskip Fryslân knapt dijktempel zeedijk Marrum op 

Geplaatst op: 13 mei 2019 - Categorie: Kunst & Cultuur

Foto Persbureau Ameland

MARRUM - Vorige week werd de aarde en gras op het ‘Tempeltje van Ids’ verwijderd. Wetterskip Fryslân startte daarmee met de opknapbeurt van de dijktempel op de Waddenzeedijk bij Marrum. Dit is nodig, omdat op de onderkant van het stalen dak vlekken zitten die zijn ontstaan door corrosie. Eind mei starten de vervolgwerkzaamheden, dat duurt ongeveer vier weken. De aannemer schermt het kunstwerk dan af. Na de grote opknapbeurt kan de tempel weer 25 jaar mee. 

Wat er gaat gebeuren 
Het staal van het tempeldak krijgt na een grondige schoonmaak een nieuwe coatinglaag. De twaalf palen (kolommen) waar het dak op steunt, worden gelast. Na deze opknapbeurt komt er een nieuwe, 80 ton zware laag aarde en gras op het dak. Daarmee krijgt de dijktempel zijn oorspronkelijke uiterlijk terug. 

Tempel van Ids 
In 1963 begon het werk aan de zeedijk: 66 kilometer moest op hoogte worden gebracht. Na dertig jaar, in 1993, was de dijkophoging klaar. Als herinnering liet het toenmalige Waterschap Fryslân het monument Dijktempel plaatsen. Het kunstwerk is gemaakt door beeldend kunstenaar Ids Willemsma. Het wordt ook wel ‘Tempeltje van Ids’ genoemd.

Werkzaamheden aan het Tempeltje - Foto Wetterskip Fryslân

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?