Ameland kan coronacrisis aan

BALLUM – Ameland heeft een aantal coronatests om mensen bij wie vermoed worden dat ze het coronavirus hebben opgelopen te kunnen testen. De huisartsen hebben tests en ook woonzorgcentrum De Stelp heeft sinds gisteren een aantal op voorraad. Tot eergisteren had huisarts Jacobs vier tests liggen en nog een aantal in bestelling. Hoeveel Maters in zijn praktijk heeft liggen is niet bekend. De Stelp heeft er vijf, die worden gebruikt als een medewerker tekenen van corona vertoont. Er wordt zuinig met de tests omgesprongen. Alle op het eiland aanwezige tests zitten nog in de verpakking.

Jac Jacobs, op de vraag of er al iemand op het eiland is getest: “Nog niet. Overigens is de voorraad testen beperkt en is het landelijke beleid om deze testen bij hoge uitzondering te gebruiken.”

Als er positief getest wordt dan wordt de burgemeester daarover ingelicht. Van negatieve testen gaat geen melding naar het gemeentehuis. Het gonst op donderdag 9 april van de geruchten dat er iemand – hier en daar wordt zelfs geopperd dat het om twee mensen zou gaan – positief is getest op corona. Het gerucht is ook op het gemeentehuis aangekomen. De gemeente laat vandaag weten dat de burgemeester nog geen melding heeft gehad. “Dus een besmetting is niet officieel vastgesteld.”

In de medische sector op het eiland is overleg over het inrichten van een noodhospitaal op het eiland, zodat, als corona uitbreekt, het eiland goed is voorbereid. Er is al een corona-boot, de boot van Veltman die speciaal is ingericht om coronapatiënten over te varen. Als er op het eiland iemand ziek wordt blijft die in eerste instantie op het eiland uitzieken. Alleen als het medisch gezien nodig is, wordt de patiënt naar het ziekenhuis gestuurd.

Jacobs: “De huisartsenpraktijken op het eiland zullen in samenwerking met de andere zorgverleners op het eiland een coronacrisis goed aankunnen. We hebben veel ervaring met spoedsituaties waarin we de zorg bieden die aan de wal door ziekenhuizen wordt geboden.”

Twijfel? Voelt u zich niet senang? Doe de corona-vragentest.

De test bestaat uit vier korte vragen. Na de test weet u of uw klachten bij corona passen. En wat u moet doen en waar u op moet letten. Ook mensen met een zwakke gezondheid kunnen de test invullen. De corona-vragentest is gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. Dit is de wetenschappelijke vereniging van huisartsen in Nederland.

in het filmpje hieronder vertelt Tineke Lautenbach over het dagelijkse leven in De Stelp in coronatijd

Dossier Corona

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *