Zwemmen

Zwemmen in zee – elke dag van het jaar, ook als het koud is

Zwemmen is gezond. Het is een goede lichaamsbeweging, een van de meest intensieve sporten, en het zoute water van de Noordzee zit ook nog eens vol mineralen die heilzaam zijn. Niet dat ze door de huid van de zwemmer dringen, daar zijn de goede stoffen zoals magnesium en jodium dan weer teveel voor verdund. Je huid gaat wel licht tintelen van het zout en dat is een aangename sensatie. Daarbij ruikt de zee lekker en verkeer je in de prachtige omgeving van de golven, het strand en de duinen, met visdiefjes die soms op een paar meter van de zwemmer over het water scheren. Wie elke dag zwemt en dus ook als het water koud is, merkt bovendien een mentaal effect.

Noordzee
De Noordzee is de zee langs de kust van België en Nederland. Het water schommelt er tussen de 3 (februari, maart, april) en 22 (augustus, september) graden. Wat voor de Noordzee geldt gaat op voor elke zee: de activiteit van zwemmen is in elk zeewater een gezonde sport.
De gezonde lichaamsbeweging geldt ook voor zwembadwater, al ontbeert dat chloorwater de natuurlijke eigenschappen van de zee en is het doorgaans warmer.

Nieuwjaarsduik
Tijdens de Nieuwjaarsduik schommelt de temperatuur van het Noordzeewater tussen de 5 en 8 graden.

Psychologische kracht
Zwem je elke dag, dan voel je niet alleen het heerlijke temperatuurtje van de zomer, maar ook het koelere water van de herfst en het koude water van februari en het plezier van water dat in het voorjaar weer oploopt in temperatuur. Elk bad in koud water geeft het gevoel van dapperheid en overwinning op jezelf. Dat maakt dat je na je bad misschien koud, maar in ieder geval tevreden en met een vitaal gevoel naar huis toe gaat. Het is hetzelfde als bij een koude douche. In koud water zwemmen en koud douchen bouwt psychologische kracht op, verbetert gezondheid en geeft een heerlijk gevoel. Het geeft ook nog eens een keer je immuunsysteem een boost.

Snellere stofwisseling
Zwemmen op zich is goed voor spieren en zwemmen in koud water heeft daarbij nog een positief effect op de stofwisseling. De kou dwingt je lichaam warmte te produceren en daardoor versnelt de stofwisseling. Daarom is het ook een goede manier om gewicht kwijt te raken en conditie op te bouwen.

Bruin vet
Kou activeert bruin vet. Vet in wit vetweefsel slaat energie op, dat van bruin vetweefsel verbrandt juist. Wit vet scheidt hormoonachtige stoffen af die de stofwisseling nadelig beïnvloeden. Bruin vet doet dat anders, dat activeert, waardoor de kans op diabetes en hartfalen wordt verkleind. Zwemmen in koud water helpt bij het aanmaken van bruin vet.

Onderkoeling
Wie in zee zwemt moet altijd uitkijken voor onderkoeling. Voor een kind is dat nog eerder aan de orde dan voor een volwassene. Wie het hele jaar door zwemt went langzaam aan de watertemperatuur. Maar dan nòg moet de zwemmer in de winter niet te lang in het water blijven.

Niet alleen gaan zwemmen
Het is beter om niet alleen te gaan zwemmen in zee. De zwemmer kan bijvoorbeeld kramp krijgen en dan is het handig dat er hulp in de buurt is

Zwemmen in koud water
Zwemmen in het algemeen is gezond, maar zwemmen in koud water is supergezond. Het is een balanssport die wel de spieren traint maar niet de gewrichten belast. Het energieverbruik van zwemmen is groot: een uur zwemmen staat gelijk aan een tocht van uren op de fiets en dat gaat bij een koud bad nog eens dubbelop.

Interne temperatuur
Werken in warme kantoren, warme kleding en centraal verwarmde huizen sussen het immuunsysteem in een slaaptoestand. Door te zwemmen in koud water wordt dat wakker geschud. De interne temperatuur gaat bij zwemmen in koud water voor eventjes naar koortshoogte en dat zorgt ervoor dat mogelijke ziektekiemen verbranden. De stimulering van het koude water zorgt er verder voor dat vitale organen veel meer bloed ontvangen dan normaal.

Waar je aan moet denken bij winterzwemmen
Zwemmen in koud water, winterzwemmen, heeft een paar voorwaarden waar de winterzwemmer zich maar beter aan kan houden. Voordat je het water in gaat moet je hele lichaam warm zijn en dat kun je staven aan je handen en voeten. Zijn die warm dan is je lichaam warm. Een goede manier om warm het zoute zeewater in te stappen is om hard naar het strand te fietsen of om er hardlopend naartoe te gaan.

Wetsuit
In de herfst, winter en het vroege voorjaar kun je ook gaan zwemmen met een wetsuit aan. Het grote voordeel daarvan is dat je aangenaam warm blijft, ook bij erg koud water. Bovendien hoef je je niet op het strand om te kleden en in de kou je onderbroek aan te wurmen. Als je gaat zwemmen in een wetsuit kun je na het bad de wetsuit afdrogen en gewoon aanhouden (broek en vest/ jas eroverheen aantrekken) tot je weer thuis bent en onder de douche kunt stappen. Dat is aangenaam warm.

Positieve effecten

De positieve effecten van zwemmen in zee en zwemmen in koud water in zee op een rij.

 1. De minerale zouten in de zeelucht zijn goed voor de bronchiën;
 2. het zeewater geeft een aangename tinteling van de huid;
 3. het koude zeewater verbetert de bloedcirculatie, dat goed is voor het hart, de bloedvaten en de hersenen;
 4. de extra bloedtoevoer naar de hersenen stimuleert alertheid;
 5. zwemmen in koud water is opwekkend door de adrenalinestoot;
 6. de enorme hoeveelheid signalen die zenuwuiteinden naar de hersenen sturen werken opwekkend;
 7. zwemmen in koud water kan een depressie verzachten;
 8. koud water is goed voor haar en huid en maakt de huid strakker;
 9. zwemmen in koud water verbetert lichamelijke prestaties;
 10. zwemmen in koud water geeft mentale kracht omdat je jezelf hardt.

Advies voor zwemmen in zee
Voor het zwemmen in zee zijn er nog een paar adviezen:

 1. Ga nooit alleen, vooral niet als het koud is;
 2. zwem niet bij afgaand water en alleen als het water hoog is, vergewis je van tevoren van eb en vloed;
 3. kijk uit voor muien en ga daar niet zwemmen;
 4. ga in de winter niet met je hoofd onder water. Juist via je hoofd verlies je veel warmte;
 5. ga in de winter maximaal 5 minuten te water;
 6. vind je het echt te koud worden, doe dan een wetsuit aan;
 7. twijfel je over je conditie, praat dan eerst even met je huisarts.

Temperatuur van de Noordzee door het jaar heen

Temperatuur Noordzee

 

lees ook
Muien
Onderkoeling
Kapseizen van de Anna Margaretha
Ambergrijs
⇒ terug naar Artikelen Archief -

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Klik daarvoor op deze link.

Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?