Zwarte Sinterklazen

AMSTERDAM – Arnold-Jan Scheer schreef een boek met de titel Zwarte Sinterklazen, over Pieten en ander heidens volk. Het boek wordt op 27 oktober verwacht.

Overal in Europa is Zwarte Piet geen Afrikaan. Hij komt er niet door de schoorsteen, maar heeft zich- zelf pikzwart gemaakt met roet.

Journalist, theater- en televisiemaker Arnold-Jan Scheer (Showroom, Paradijsvogels) maakt sinds dertig jaar reizen naar veelal onbekende Sinterklaasvieringen in alle uithoeken van Europa en doet onderzoek naar de wortels van deze rituelen. Dat Zwarte Piet een slaaf zou zijn blijkt een misvatting die pas in de negentiende eeuw voet aan de grond kreeg.

Verene Shepherd, voorzitster van een werkgroep van de VN, zei in het najaar van 2013 dat het Nederlandse Sinterklaasfeest een terugkeer naar het kolonialisme is. Ze ontketende wereldwijd een storm aan reacties. CNN, Al Jazeera en de BBC stuurden hun verslaggevers. The Washington Post meende dat Nederland een racistisch land is. Discussieaanjager/activist Quinsy Gario, stelde dat wie zijn gezicht zwart schminkt, een racist is. Tijdens de landelijke intocht liepen bewapende Pieten in kogelvrij vest mee. De bisschop werd in Zoetermeer met stenen bekogeld.

Scheer voert de lezer aan de hand van feiten terug naar de diepere lagen van het feest. Uit zijn onderhoudende reisverslagen blijkt dat het optreden van Zwarte Piet in een oeroude traditie staat, waarbij het pikzwart maken van het gezicht een essentieel onderdeel is, van gebruiken die tot op de dag van vandaag op een veelheid van plekken in Europa jaarlijks plaatsvinden, met sporen tot in Iran en India. Sinterklaasfeesten zijn levende riten die eerder in de Unesco-lijst van het Immateriële Werelderfgoed van de Mensheid horen dan dat ze gecensureerd mogen worden.

In oktober presenteren Arnold-Jan Scheer en Roy Dames in Cannes hun documentaire Wild Geraas, over de cultuurhistorische achtergrond van het Sinterklaasfeest. Een documentaire die door de Nederlandse publieke omroepen nog steeds wordt geweigerd.

In december 2014 verschijnt van Scheer een artikel over de Sinterklaasfeesten op de Waddeneilanden in de Nederlandse editie van National Geographic Magazine.

ISBN 978-90-6728-304-5

192 pagina’s

Rijk geïllustreerd in kleur € 18,00 

hier te bestellen

⇒ lees hier over het andere boek van Arnold-Jan Scheer: Wild geraas

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *