Zwanenzang voor haas Ameland

HOLLUM – De haas van Ameland, Lepus 4.2, is van het eiland vertrokken: de haas heeft zijn zwanenzang gezongen.

Sinds oudejaarsnacht stond het beeld, het succesnummer uit de Kunstmaand, op de top van het Engelsmanduun. Een oudejaarsploeg haalde een stunt uit met de haas van kunstenaar Albert Kramer door hem op te pakken en te verplaatsen.

Daarvoor stond hij twee maanden op een duintje bij de vuurtoren en stal de harten van vele bewonderaars. Zij gingen met de haas op de foto, met de vuurtoren op de achtergrond.

Begin december werd er een handtekeningactie gehouden om te polsen of men de haas voor het eiland wilde behouden. 

Daar liepen 615 mensen wel warm voor. Het resulteerde uiteindelijk niet in een actie om geld bijeen te vergaren. De haas zou 25.000 euro moeten kosten. Dat bedrag bestaat uit de aanschaf, de commissie van de Kunstmaand en vijf jaar onderhoud.

De conditie van het beeld, vlak voor vertrek, laat zien dat het bronsgroene dier onderhoudsgevoelig is. De laatste maanden kwam Lepus 4.2 niet helemaal ongeschonden uit de strijd.

De gemeente gaf aan geen geld voor het beeld te hebben en directeur Kunstmaand Pieter Smit hield de kunstenaar aan de afspraak dat het kunstwerk na de Kunstmaand weer moet vertrekken, uiterlijk half januari.

Vandaag is de haas opgehaald door de vrachtvervoerder. Aan het begin van de middag stond hij nog te glimmem in het winterzonnetje, aan het einde van de middag was de haas foetsie.

⇒ lees hier meer over Kunstmaand Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *