Zorgen om loopevenement Ameland

Geplaatst op: 02 oktober 2020 - Categorie: Sport & Evenement

HOLLUM – Er zijn veel zorgen op het eiland om het loopevenement dat dit weekend plaatsvindt. Vuurtorentrail Ameland 2020 zou in maart gelopen worden, maar dat werd destijds afgeblazen, toen er landelijke maatregelen werden afgekondigd. Bijeenkomsten met meer dan honderd mensen mochten vanwege corona niet plaatsvinden. Aan de Vuurtorentrail doen doorgaans meer dan 1500 mensen mee. De Vuurtorentrail, met hardlopers en hardlopers met honden, werd verzet naar oktober.

Aan de trail doen deze editie geen duizenden mensen deel. “Nog geen 800,” zegt organisator Robin Kinsbergen en dan nog moet hij zien hoeveel er werkelijk op komen dagen.
Ameland heeft sinds afgelopen week te maken met enkele coronabesmettingen, die de ongerustheid versterken. De huisartsenposten moesten tal van testen afnemen, waar op donderdag 1 oktober 4 besmettingen uitkwamen, volgens de cijfers van de GGD.

Wagenborg zou problemen krijgen de honderden mensen te vervoeren, volgens reacties op social media. Dat snijdt volgens Kinsbergen geen hout. De sporters arriveren en vertrekken immers in de loop van vier dagen en de capaciteit van de veerboot is daar zeker toereikend voor. De hele zomer heeft Wagenborg de duizenden dagjesmensen over kunnen zetten, dus dan lukt het nu ook.

Premier Rutte riep begin van deze week op onnodig reizen te vermijden. Elke sporter moet voor zichzelf bepalen hoe noodzakelijk deze Vuurtorentrail voor hem of haar is. Een verbod om te reizen is er niet. “Overal in Nederland gaan soortgelijke hardloopevenementen, triatlons, wandelevenementen gewoon door,” zegt Kinsbergen, die de ophef erg vervelend vindt. Hij heeft allerlei maatregelen ingebouwd om het hardloopevenement soepel en veilig te laten verlopen. Er is nauw overleg geweest met de gemeente en Veiligheidsregio en de deelnemers krijgen verschillende keren informatie over de regels.
Gemeente Ameland heeft op basis van de geldende verordening bepaald dat er geen grond is om de vergunning te weigeren. “De gemeente en de Veiligheidsregio hebben zorgvuldig gekeken naar het evenement en vastgesteld dat het na enkele aanpassingen aan alle vereisten in de noodverordening kan voldoen. De gemeente heeft er vertrouwen in dat de organisatie daar ook op toeziet. Er is dus geen grond om het evenement te verbieden.”

De gemeente krijgt er op social media nogal van langs en reageert: “We begrijpen de verwarring en verontwaardiging, maar als de gemeente een evenement zou verbieden dat aan álle regels voldoet, ook de nieuwe strenge regels, dan is dat willekeur. Dit is echt serieus afgewogen. De rest is aan de deelnemers.”

Dossier Corona

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?