Zorg Coöperatie Ameland: goede moed

HOLLUM – Ze hebben er een heel drukke periode opzitten van overleggen, rekenen, draagvlak creëren en plan schrijven, de mensen achter de Zorg Coöperatie Ameland (ZCA). Die ZCA is sinds donderdag 5 maart niet meer 'in oprichting', maar opgericht.

De Zorgcoöperatie is een bundeling van initiatieven van Gerard Metz, Jacob de Groot, Piet IJnsen, Frank Kiewiet en Susanne Wouters – Kiewiet. De ZCA belegde zoals beloofd een tweede informatieronde en legde op 6 maart voor een volle zaal in De Stelp uit wat er is gebeurd en nog staat te gebeuren. In dit stadium, vlak voordat de biedingen bij de curator moeten worden ingediend, kunnen ze nog steeds niet veel zeggen. Dat ligt besloten in het traject waar de plannen doorheen moeten. Komende maandag moet voor vijf uur het plan bij de curator op het bureau liggen. De bieding gaat om de boedel van Pasana, om De Stelp en om de zorg die daarmee georganiseerd kan worden. “We hebben goede hoop dat we het krijgen,” zegt Gerard Metz vol goede moed, die er overigens bij zegt dat De Stelp op zich niet het doel is. Doel is levensloopbestendige zorg op Ameland.

Het traject tot zover is heel intensief geweest voor de mensen die de coöperatie vorm hebben gegeven. Nu is het afwachten wat de curator gaat zeggen. Drie partijen buigen zich na maandag over drie biedingen, naast de ZCA doen nog twee partijen mee. Behalve de curator beoordeelt De Friesland zorgverzekeraar en de Vangnetstichting de plannen. De ouderenzorg moet geborgd zijn, de financiële paragraaf moet kloppen en er moet draagvlak in de gemeenschap bestaan. Dat zit wel goed, met de ZCA, zeggen de mensen van de coöperatie. Alle kerkgemeenschappen van het eiland hebben zich achter de coöperatie geschaard en van alle mensen die de initiatiefnemers afgelopen maanden hebben gesproken is de toon overwegend positief. Het plan wordt ook ondersteund door de beide artsenpraktijken, al stellen zij zich nog wat formeel op. Zelfs de VVV ziet toekomst in de voorziening. VVV Ameland ziet wel mogelijkheden om vakantiebedden vol te krijgen, zegt Gerard Metz. De gemeente stelt zich wat neutraler op; daar is geen openlijke steun van ontvangen. “Ze hebben ook een neutrale rol,” weegt Metz zijn woorden, om er aan toe te voegen: “Het Vermaningspad is belangrijk, maar de zorg is superbelangrijk.”

Voor 23 maart horen ze of het ZCA gegund is hun plan uit te voeren. “We voldoen naadloos aan de criteria van de Werkgroep Ouderenzorg Ameland,” zegt Metz nog. Dat geeft goede hoop.

Op 1 mei weten de bewoners en medewerkers van De Stelp waar ze aan toe zijn. Per die datum moet de nieuwe organisatie gaan draaien.

Wim de Boer, bewoner van De Stelp: “Ik hoop dat er zegen op jullie werk komt.”

Dossier De Stelp

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *