RSS
Zoeken

Zijn er glasvezelaansluitingen te vinden op Ameland?

Geplaatst op: 14 februari 2020 - Categorie: Alles & Algemeen

LEEUWARDEN - Glasvezel is tegenwoordig een hot topic. Iedereen wil gebruik maken van zo een aansluiting, maar helaas beschikt niet iedereen erover. In lang niet elk gebied in Nederland is namelijk glasvezel aangelegd. Gelukkig zijn veel organisaties bezig om dit te verbeteren zodat over een paar jaar hopelijk elke inwoner van Nederland gebruik kan maken van glasvezel.

Glasvezel is namelijk hartstikke goed, hier zijn we het allemaal wel over eens. Toch weten veel mensen eigenlijk niet wat het echt is. Het is vrij simpel om uit te leggen, want het zit hem in de naam. Glasvezel is een fijne vezel van glas. Niet meer, niet minder. Het wordt onder andere gebruikt in telecommunicatie, dus bijvoorbeeld bij internet en bellen. Hierbij wordt licht gestuurd door de glasvezels waardoor signalen op een betrouwbare manier vervoerd worden over grote lengtes. De absorptie is minimaal aangezien het licht in de vezel een kleien hoek met de buitenkant maakt. Ook blijft het licht in de glasvezel hierdoor interne reflectie.

Dit is niet het enige doeleinde waarvoor glasvezel wordt gebruikt. Het kan namelijk ook toegepast worden om diverse kunststoffen te versterken. Glasvezel wordt onder meer gebruikt in ski’s, maar ook in hengels en zelfs remblokken. Hierdoor ontstaat het materiaal composiet. Daarnaast kan glasvezel ook toegepast worden als isolatiemateriaal, dit is in de vorm van glaswol. Bovendien heb je ook nog glasvezelbehang, wat ook wel Tasso genoemd wordt. Het is simpelweg behang dat gemaakt wordt van glasvezels, maar dit is een ander soort dan dat gebruikt wordt voor telecommunicatie.

Intussen zijn volgens de Consumentenbond maar liefst 2,7 miljoen huishoudens aangesloten op het glasvezel dat al in Nederland ligt. Opvallend genoeg heeft maar een derde van deze huishoudens ook daadwerkelijk een abonnement afgesloten bij een glasvezelaanbieder. De rest maakt dus eigenlijk nog helemaal geen gebruik van hun snelle verbinding. Er zijn diverse glasvezelaanbieders actief in Nederland. Zo heb je bijvoorbeeld T-Mobile en TEle2. Ook KPN is een grote aanbieder, net zoals de dochters van dit bedrijf XS4ALL en Telfort.

KPN is tevens de grote beheerder van het glasvezelnetwerk dat in Nederland ligt. Dit doet de onderneming onder de naam KPN NetwerkNL, alhoewel het eerder nog Reggefiber heette. Het heeft circa 80 procent van het netwerk aangelegd, wat het ook nog altijd beheert. KPN NetwerkNL levert daarentegen geen diensten. Het is namelijk alleen verantwoordelijk voor het aanleggen en de onderhoud van het glasvezelnetwerk. Daarnaast heb je ook nog lokale kabelaars actief. Een voorbeeld hiervan is Kabelnoord, dat voornamelijk glasvezel aanlegt in het noorden van Friesland.

Er is dus ondertussen al in veel gebieden glasvezel aangelegd door KPN NetwerkNL of door andere kabelaars. Dit is tevens het geval op Ameland, zo blijkt uit data van onderzoeksbureau Stratix. Veel dorpen op dit eiland zijn al voorzien van glasvezel, zo blijkt uit kaartje van Stratix. Op deze grafiek genaamd de Breedbandatlas is onder meer te zien dat een groot deel van Hollum oranje gekleurd is. Dit houdt in dat al deze gebouwen in het oranje aangesloten zijn op het glasvezelnetwerk.

Bij Ballum geldt hetzelfde. Veel inwoners van dit dorpje op Ameland zijn al onderdeel van het glasvezelnetwerk, al is dit helaas niet voor elk pand het geval zo blijkt uit de huidige gegevens van Stratix. Ook in Nes zie je veel oranje verschijnen. Toch komen hier ook weer andere kleuren en dus verbindingen voorbij. Bij het internet vergelijken is het van belang om hier rekening mee te houden. Kun je gebruik maken van glasvezel dan is het namelijk aan te raden om een abonnement hiervoor af te sluiten. Volgens de Consumentenbond doet nog niet iedereen dit.
Bron: Twenty4Webvertising

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?