Zestiende Kunstmaand Ameland

Geplaatst op: 22 september 2012 - Categorie: Kunst & Cultuur

NES - In November vindt de 16e Kunstmaand Ameland plaats. De contouren van een bijzonder programma zijn zo langzamerhand duidelijk. De komende vijf jaar wil de organisatie door middel van kunst het begrip ‘eiland’ nader onderzoeken en een breed spectrum aan kunst dat geïnspireerd is op eilanden, zeelandschappen en eilandbewoners presenteren. Het begrip ‘eiland’ dient daarbij als breed vertrekpunt, het kan ook staan voor een afgebakend gebied, voor eenlingen in de maatschappij en er blijft ook ruimte voor het presenteren van kunst, die voor Ameland gemaakt is, zonder dat het onderwerp noodzakelijk typisch maritiem moet zijn.

In totaal zijn er voor dit jaar meer dan 70 kunstenaars uit tal van Europese, vooral Scandinavische landen, uitgenodigd om hun werken op Ameland te presenteren of om er speciaal werk te komen maken. Ruim de helft van de kunstenaars is afkomstig uit Nederland, met een stevige vertegenwoordiging van het Noorden. De organisatie is zeer tevreden dat de artistieke top uit met name Friesland en Groningen dit jaar present is. Er komen ondermeer tentoonstellingen van de Friese kunstenaars Stella van Acker (Schiermonnikoog), Wilco Berga (Harlingen), Marco Goldenbeld (St. Jacobiparochie), Evert van Hemert (Kolderwolde), Peter Hiemstra (Oldeberkoop), Dolph Kessler (Oentsjerk) en José Witteveen (Leeuwarden). Uit de provincie Groningen zijn onder andere Eduard Bezembinder, Eveline van Duyl, Mara Piccione en Isabella Werkhoven vertegenwoordigd.

app Ameland ActueelNaast tentoonstellingen van bestaand of speciaal voor de gelegenheid gemaakt werk komen er ook een groot aantal projecten die inspelen op de specifieke omgeving en thema’s die het eiland biedt. Een groep studenten van Academie Minerva maakt ter plaatse werken voor een buitenroute in het gebied rondom de Eendenkooi. Titel en vertrekpunt voor de route is ‘ReCycle’, er zal rondom het thema recycling en duurzaamheid gewerkt worden aan werken van en over fietsen – beweging, hergebruik en kringloop zijn daarbij centrale onderwerpen.

Bij Galerie Dit Eiland in Hollum komt een kunstproject geïnspireerd op de werkwijze van de onlangs overleden Nederlandse kunstenaar J.C.J. van der Heijden. In een cabine in het weiland bij de galerie gaan vier kunstenaars gedurende de Kunstmaand ieder een week aan het werk – net als Van der Heijden dat deed.

Een bijzondere glasexpositie van Bertil Vallien, de beroemde zweedse glaskunstenaar die onder andere werkt voor Orrefors/ Kosta Boda, zal met collega Göran Warff deelnemen.

De Leeuwarder kunstenaar Bouke Groen is van plan om een geluidskunstwerk te maken van geluiden die hij rondom de Amelander NAM-locatie, in Ballum, op gaat vangen.

Verder gaat het Drentse kunstenaarsduo Saskia Boelsums en Peter Veen een project ontwikkelen in het wachtlokaal van Wagenborg in Holwerd, speciaal voor de wachtende bezoekers.

Behalve deze min of meer bekende programma-onderdelen gaat de Kunstmaand dit jaar voor het eerst nog een aantal spannende samenwerkingen aan: Gehandicaptenwerkplaats Smoel uit Leeuwarden is uitgenodigd voor een project in het buitengebied bij het Stayokay in Hollum waar zij het verloren dorp uitbeelden, Galerie Philadelphia komt met een tentoonstelling van internationale edelsmeden en Amelander amateurkunstenaars zijn vertegenwoordigd met een tentoonstelling.

Kunstmaand Ameland is gedurende de gehele maand november. Vele locaties geven een bijzonder beeld tijdens deze Kunstmaand zowel in het landschap als in de kerken, galeries, hotels en boerderijen.

Alle locaties zijn te bezichtigen van dinsdag t/m zondag.
In een praktisch routeboekje is alle informatie te vinden, net als op de website www.kunstmaandameland.com
De locaties staan ook op de iPhone app Ameland Actueel en de mobiele website ameland-actueel.nl voor alle smartphones.

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?