Zes jaar achtereen blauwalg in de Vleyen

BALLUM – Het voor het zesde achtereenvolgende jaar dat er blauwalg is geconstateerd in de waterplas in De Vleyen. Kan daar in overleg met het Wetterskip niet wat aan gedaan worden, is de vraag van Ameland’82 schaduwfractielid Chris Brouwer tijdens de raadscommissievergadering van 11 mei. Zorg dat er voldoende stroming komt, dat er waterverversing is of plaats er filters, is zijn suggestie.

Wethouder Nico Oud noemt de diagnose van blauwalg dit jaar wel heel erg vroeg en hij denkt al na over de te nemen stappen. Er is ook al van alles geprobeerd in de vorm van riet maaien en baggeren, maar elk jaar komt de vermaledijde alg terug. Wie zwemt in water dat besmet is met blauwalg kan maag- en darmklachten krijgen en huiduitslag. Er wordt dringend geadviseerd om er niet in te gaan zwemmen.

Oud gaat weer in overleg met het Wetterskip en zet in op een soortgelijk systeem als op Schiermonnikoog wordt gebruikt. Daar zijn in een plas pompen aan het werk die het water rondpompen en dat helpt.

⇒ lees hier over blauwalg

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *