Zeldzame dubbele reflectieboog op Ameland

NES – Zondagmiddag 1 december rond 15.30 uur is er op Ameland door velen een zeer zeldzame dubbele reflectieregenboog gezien en vastgelegd. Op de foto van die bijzondere regenboog zijn er 8 bogen te zien, doordat de dubbele reflectieregenboog ook nog spiegelt in het water.

Veel mensen waren buiten en hebben dit fenomeen vast kunnen leggen, tot midden op het eiland aan toe. Wellicht was dit een spiegeling vanaf de Noordzee, die glad genoeg was door het windstille weer. Daarvandaan is de bui het eiland binnengedreven. Deze foto is genomen in  't Hagedoornveld bij de Zwanewaterduinen, waar het door de vele regen blank stond. 

Wikipedia zegt over de boog het volgende: "De zeldzame extra boog die is ontstaan als men een glad wateroppervlak achter zich heeft, is de spiegelboog. Deze ontstaat doordat het spiegelbeeld van de zon voor een extra regenboog aan de hemel zorgt. Het spiegelbeeld van de zon bevindt zich onder de horizon, en de spiegelboog staat dus wat hoger dan de hoofdboog. Bovendien kan men als men het water vóór zich heeft, een spiegelbeeld van de boog zelf zien."

In 2005 en in 2012 werd de reflectieboog ook op Ameland op de foto vastgelegd.

Reflectieboog in 2005 – Foto Martha Appelman

Reflectieboog 6-11-2012 te Nes – Foto Theo Kiewiet

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *