Zandbankje van Sietzema voor Ameland

HOLLUM – Johan Sietzema (54), geboren in Leeuwarden en nu woonachtig in Gouda, maakt voor Ameland een zandbankje. Waar vorig jaar de Adem van Ameland van Wia Stegeman te voelen was, komt nu een Zandbankje voor Ameland.

Langs het Tromppad in de duinen, vlakbij de vuurtoren, bestijgt Sietzema zijn laddertje. Hij sjouwt een emmer zand mee en gooit het leeg in een bekisting. Het moet een zandbank worden van zand van het Amelander strand. Rijkswaterstaat hielp hem met het zoeken naar geschikt nat zand.

“Bankje kun je op verschillende manieren invullen,” zegt Sietzema. “Je kunt er op zitten en het is een verhoging in het landschap, een baken.” Zijn bank, die hij speciaal voor de Kunstmaand op Ameland bouwt, is niet om op te zitten. Het zand, dat weliswaar gestabiliseerd wordt met water en tussen dunne laagjes cement wordt gestort in een bekisting, zou daar niet tegen kunnen.

De bekisting breekt de bouwer over een week af. De kunstenaar pelt zijn zandbank uit en wat er dan te voorschijn komt wordt bloot gegeven aan wind en regen. De natuurkrachten zullen het werk slijpen en schuren. Met de dag zal het er anders uit gaan zien. Het zand zal na verloop van tijd tussen de lagen cement verdwijnen en wat dan rest zijn tientallen dunnen plaatjes cement die op het duin zijn gezakt. Dat kan wel jaren duren, weet de kunstenaar. Het wordt mooier naarmate de wind meer vat krijgt op het werk. “Ik maak de opzet, de wind gaat als beeldhouwer verder.” Het baken verbeeldt de gelaagdheid van het landschap en het zal steeds meer één worden met het landschap. “De natuur neemt het terug.”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *