Wrakkenkaart Waddenzee in de maak

TEXEL – De rijksoverheid, de gemeente Texel en de provincie Noord-Holland maken een wrakkenkaart van de Waddenzee. Honderden oude scheepswrakken en hun bijzonderheden worden ingetekend en genoteerd. In eerste instantie wordt een gebied
onder Texel en het stuk tussen Vlieland en Terschelling in kaart gebracht. Daar lagen waar vroeger de belangrijkste vaarroutes. Het gaat voornamelijk om wrakken van VOC-schepen die op de zogeheten Texelse Rede buiten de haven van Oudenschild voor anker lagen en bij hevige stormen met hun kostbare lading zijn vergaan.
De gemeente Texel en de eilanders strijden al jaren voor behoud van dit cultureel erfgoed, dat onder meer door erosie en plundering verloren dreigt te gaan. De Rijksdienst voor Archeologie wil na inventarisatie de historische scheepswrakken de status geven van beschermd monument.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *