Wij zijn de Geschiedenis

HOLLUM – De KRO was donderdag 10 juli op het eiland om filmopnamen te maken voor het programma  “Wij zijn de geschiedenis.” Onderwerpen uit het recente verleden die een grote impact in de lokale samenleving hebben gehad worden voor de camera gebracht. Op Ameland is voor het onderwerp ‘verdronken paarden’ gekozen, de acht paarden die verdronken bij de lancering van de paardenreddingboot in augustus 1979.

De KRO-ploeg filmden onder andere Oene de Vries en AG Barf, Leo Kanger, Folkert Smit, Gooi Visser, Jan Verbiest en Hiekje Bruin. De Vries en Barf waren als voerlui betrokken bij de lancering. Leo Kanger was als jonge man met de paarden van Minne Kanger aanwezig, Folkert Smit vertelt over de sfeer daags van en na de ramp en over de impact op Ameland, Jan Verbiest vertelt over het lied dat speciaal
gecomponeerd werd voor de verdronken paarden en Hiekje Bruin laat haar foto’s zien die ze ter plekke maakte van de verdrinking.  Gooi Visser was toentertijd schipper op de reddingboot. Hij moest met zijn bemanning doorvaren naar het jachtje in nood, terwijl de mensen op het strand vol ongeloof aanschouwden wat zich voor hun ogen voltrok.

>>> meer over Wij zijn de geschiedenis in De Krant van Ameland nummer 19

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *