Weer dode potvissen in Waddenzee

FRIEDRICHSKOOG – Er zijn weer dode potvissen aangetroffen op de Waddenkust. Voor de kust van Dithmarschen in Duitsland lieten acht jonge stieren tegelijkertijd het leven. Ditmarchen ligt in Sleeswijk-Holstein aan de Waddenkust net boven Cuxhaven. Het is de meest zuid-oostelijke hoek van de Waddenzee. Als potvissen in de Noordzee zijn gezwommen en in de hoeken een uitweg zoeken, vinden ze die zeker niet bij Ditmarschen.

De acht walvissen strandden twee kilometer voor de dijk in Höhe Kaiser-Wilhelm-Koog aan de monding van de Elbe. De potvissen zijn tussen negen en twaalf meter lang en werden zondagavond ontdekt. Een van de acht leefde toen nog, de andere zeven waren al dood. Ook de achtste overleefde de stranding niet. De kadavers liggen dicht bij elkaar, ongeveer vijf kilometer ten zuiden van de haven van Friedrichskoog. Vandaag worden de kadavers geborgen.

Januari 2016 is een potvissenmaand geworden, met 16 potvissen die aan de kusten van de Noordzee werden ontdekt: in Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië. Experts vermoeden dat ze op hun zwerftocht verkeerd gezwommen zijn. Geen van de dieren overleefde die vergissing. Ze hadden naar de Azoren moeten zwemmen maar namen bij de Noordzee een verkeerde afslag op hun terugtocht van de Noord-Atlantische Oceaan naar de Zuid-Atlantische Oceaan. De Noordzee en Waddenzee zijn te ondiep voor deze dieren en door de zandbanken raken ze gedesoriënteerd. Bij een stranding wordt de potvis door zijn eigen gewicht gedood: het gewicht van zijn lichaam drukt de bloedvaten en longen dicht.

De ondiepe Noordzee geldt al eeuwen als een dodelijke val voor potvissen. Strandingen werden al genoteerd in de 16e eeuw. De eerste gedocumenteerde waarneming dateert van 1255.

⇒ lees hier over Potvisstrandingen in de Waddenzee

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *