Watersportevenement Zuidwest van Hollum

HOLLUM – Een straffe noordwester wind, kracht 5 tot 6, jaagt over het Wad en het Zuidwest bij Hollum. De KNRM is pontificaal aanwezig met een door het water stuivende reddingboot Anna Margaretha. Zij toont haar snelheid en wendbaarheid.
De organisator van het watersport evenement van zondag 7 augustus, Catamaran Club Ameland, moet een aantal programma onderdelen afblazen vanwege de wind. Varen met de reddingboot gaat niet door. De reddingboot is er wel, maar hij neemt geen passagiers mee aan boord. Overstappen van het pendelbootje op de reddingboot is met deze wind en golven te gevaarlijk. Het publiek moet vanaf het strand de trucs van de Anna Margaretha gadeslaan.
catamaranrace
De catamaranrace van Nes naar Hollum, via de Waddenzee, gaat door. Weliswaar ziet één boot de tocht niet zitten, slaat een tweede boot na een half uur om, de overige zeven catamarans zeilen met stroom en wind tegen naar het westen met de Jan de Jong trofee in het verschiet. Na een uur zijn het Anne ten Hof en Gerard Metz die als eerste aankomen op het Zuidwest.
Ten Hof en Metz hebben sinds anderhalf jaar samen een catamaran en zeilen regelmatig. Een overwinning als deze hadden ze nog niet gehaald. Ze waren er dan ook erg blij mee.
Floris Horst zeilt met zijn vader. Hij is met zijn elf jaar de jongste deelnemer in het catamaranveld en komt als vierde op het Zuidwest aan.
donateur
Richard en zijn broer Niels de Jong zijn minder gelukkig. Na anderhalf uur worden ze door de Meun, de redding rubberboot van de KNRM, aan wal gebracht. De Meun sleept de catamaran naar de finish. Ter hoogte van de Ballumer Bocht kwamen de broers in moeilijkheden. De catamaran ging steigeren en Richard viel door het zeil. “We sloegen om en op de kop”, zegt Niels de Jong. Ze konden niet meer verder zeilen. “Nu moet je maar snel zorgen dat je donateur van de KNRM wordt”, zegt Sip de Jong, vuurleider bij de KNRM, station Nes. Hij staat met zijn collega redders op de wal om de gebeurtenissen op en rond het water gade te slaan.
Haal an Antje
De roeisloep van het Ameland herenteam, de ‘Haal an Antje’, is samen met de catamarans uit Nes vertrokken. De roeiers doen één uur en 46 minuten over de tocht. Het damesteam had deze dag de tocht naast de mannen willen roeien, maar ze zagen zich bij voorbaat al breken door de golven.
Het programma biedt in de middag nog kuipje steken en schatgraven voor de kinderen.
Als laatste evenement van de watersportdag geeft de reddingbootboot met paardentractie een demonstratie. Tien paarden trekken de boot vanuit het dorp naar zee en acht paarden trekken de boot op trailer het water in. Met deze wind en golven is dat een extra spectaculair gezicht.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *