Warmtepompen voor energiezuinigere huurwoningen Ameland

BALLUM – Gemeente Ameland, GasTerra en drie lokale installateurs zijn gestart met de installatie van hybride warmtepompen in tweeëndertig huurwoningen van de gemeente. De warmtepompen gaan de woningen grotendeels duurzaam verwarmen, waarbij de energiekosten voor de huurders dalen. Het project sluit aan bij de duurzame ambitie van Ameland en de wens om de woningen van het Gemeentelijk Woningbedrijf Ameland zuiniger te maken.

De warmtepompen die worden geïnstalleerd in de huurwoningen zijn aanzienlijk zuiniger dan de huidige cv-ketels. Overigens kiest GasTerra in dit project voor de zogeheten ‘hybride’ warmtepomp. Dit is een warmtepomp die naast de bestaande cv-ketel wordt geplaatst. Een hybride systeem is robuust en goed geschikt voor bestaande cv-installaties. Op extreem koude dagen kan de gasketel bijspringen. Het totaal van gas- en elektriciteitsverbruik wordt lager dan met alleen een cv-ketel. Dat komt doordat de warmtepompen ’gratis’ energie uit de buitenlucht gebruikt om de woning te verwarmen.

Huurwoningen

De warmtepompen worden geplaatst bij twee huurwoningcomplexen van het gemeentelijk woningbedrijf. De meeste woningen op deze locaties hebben een energielabel F. Dat label wordt nog verbeterd als de gemeente later dit jaar ook nog andere energiebesparende maatregelen neemt. Vijf warmtepompen komen daarnaast in woningen die nu al een energielabel B hebben.

Praktijktest

Het warmtepompproject wordt gefinancierd door de gemeente Ameland en GasTerra, partner van Convenant Duurzaam Ameland. De gemeente en GasTerra zijn met name geïnteresseerd in de ervaringen van gebruikers; de techniek heeft zijn betrouwbaarheid al bewezen. GasTerra wil daarnaast ook weten of hybride warmtepompen een goede tussenstap zijn naar gasloze woningen. Gedurende een periode van één a twee jaar worden de besparingen in kaart gebracht en ook de ervaringen van de bewoners.

Waarom Hybride?

In principe kunnen woningen ook worden verwarmd met gasloze all electric warmtepompen. Deze verbruiken geen aardgas meer, het elektriciteitsnet moet echter wel worden verzwaard. GasTerra en de gemeente hebben gekozen voor hybride warmtepompen. Die zijn doorgaans goedkoper en voor veel bestaande woningen beter inpasbaar. Op extreem koude dagen ontzien hybride systemen het elektriciteitsnet. Het project op Ameland geeft dus ook inzicht in de gecombineerde effecten van warmtepompen op het elektriciteitsnet.

Bron Gemeente Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *