Wandelend bos onderweg naar definitieve plantlocaties

LEEUWARDEN – Afgelopen weekend voltooide het wandelende bos van Bosk de wandeling door de binnenstad van Leeuwarden om te vertrekken naar de definitieve plantlocaties. De 1200 bomen worden eerst naar een tussenlocatie gebracht om vervolgens in het najaar op verschillende locaties in de omgeving van Leeuwarden te worden geplant. Bosk was onderdeel van de cultuurhonderddaagse Arcadia, een vervolg op Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018, dat plaatsvond in Friesland tot en met 14 augustus.

Tussenlocatie biedt plek voor de bomen in afwachting van juiste planttijd

De bomen worden in het najaar van 2022 naar de definitieve locaties gebracht en in de grond geplant. “Dit is de ideale planttijd: de bomen komen dan in winterrust en kunnen alvast goed aanslaan. Dat komt doordat de grond dan nog relatief warm is, er voldoende neerslag valt en hierdoor de wortels goed contact met de grond kunnen maken”, aldus groenexpert van de gemeente Leeuwarden, Nico Kelderhuis. Negentig bomen worden tijdelijk op Het Vliet in Leeuwarden geplaatst en krijgen in het najaar van 2022 een definitieve plek in Leeuwarden Oost. Daarnaast gaan 75 bomen naar Akkrum om op deze locatie de noodzaak tot vergroening te benadrukken. De overige bomen worden tijdelijk verzorgd op het terrein van ING aan de Tesselschadestraat in Leeuwarden. “Wij zijn ontzettend dankbaar dat ING het terrein tijdelijk beschikbaar stelt. Dit is een mooie plek waar de bomen van Bosk langzaam in hun winterslaap kunnen komen voor ze naar de definitieve plek elders in de gemeente gaan” aldus wethouder Hein Kuiken.

Bomen vergroenen diverse locaties en helpen bij wateroverlast en hittestress

In het najaar, wanneer de perfecte planttijd is aangebroken, vertrekken de bomen naar hun definitieve plantlocaties. Dit is onder andere in Leeuwarden Oost, Mantgum, Jellum en rondom Het Vliet, maar ook bedrijventerreinen de Hemrik en de Zwette voor de aanpak van wateroverlast en hittestress. De verkoelende werking van bomen gaat ook in de binnenstad van Leeuwarden voor voordelen zorgen: er worden namelijk verschillende bomen op het Waagplein geplant. Een complete lijst van de locaties is te vinden op: groenleeftinleeuwarden.nl/bosk.

Als bomen kunnen wandelen, kunnen mensen veranderen

Bosk is meer dan een wandelend bos, het streeft naar herstel van het evenwicht tussen mens en natuur. Artistiek leider van Bosk, Bruno Doedens, vertelt: “Bosk heeft bijgedragen aan de bewustwording van de verstoorde balans tussen mens en natuur. Met duizenden mensen zijn de bomen naar nieuwe locaties gebracht. Aangevuld met meer dan 60 activiteiten waaronder tentoonstellingen en exposities heeft Bosk de noodzaak tot verandering onderstreept. Want als bomen kunnen wandelen, kunnen mensen veranderen.” Daar voegt wethouder Hein Kuiken aan toe: “Het is een geweldig project en heeft voor de stad en gemeente veel gedaan.” Zo heeft er een rechtszaak plaatsgevonden voor de rechten van de natuur en wordt daaropvolgend in het najaar een manifest aan de Tweede Kamer aangeboden, is het lange termijn denken als agendapunt toegevoegd aan de raadsvergaderingen binnen de gemeentepolitiek en reageren andere gemeenten enthousiast.

Bekijk hieronder de video van de route die de bomen van Bosk hebben afgelegd.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *