Walvistoren Ameland als miniatuur

GRONINGEN – Kunstenares Rachel van Balen die in oktober 2016 de vuurtoren kunstig beschilderde met walvissen, zeehonden en duikers, heeft minatuurtorentjes van de kunsttoren gemaakt. De kunstenares uit Groningen schilderde vorig jaar een maand lang aan haar enorme kunstobject op uitnodiging van de Kunstmaand die in 2016 haar twintigste editie vierde. Voor de gelegenheid bedacht de Kunstmaand een klapper en Van Balen werkte daar van harte aan mee. En een klapper werd het. De vuurtoren had een ander decor en vele mensen wilden dat zien en de bijzondere toren beklimmen. Het legde Ameland en de Amelander Musea geen windeieren en de Kunstmaand had zijn blikvanger waar het op hoopte.

In het Ameland inZicht magazine van zomer 2017 staat een artikel over de toren en hoeveel verf en kwasten er gebruikt werden bij enerzijds het beschilderen van de kunsttoren en anderzijds de opknapbeurt na de Kunstmaand, waarbij de vuurtoren zijn bekende rood en wit terug kreeg. Glanzender dan ooit.

Van Balen kreeg vraag naar kleine kunstvuurtorentjes en ging ermee aan de slag. De miniatuurs zijn inmiddels klaar voor verzending.

“De torentjes zien er zo gelijkend mogelijk uit, echt leuk,” zegt Van Balen, die vorig jaar genoot van haar klus waarbij ze in een bakje aan een kraan tientallen meters boven het duin hing. Van deze souvenirtorentjes geniet ze ook. Er zijn kleine torentjes van 12 cm hoog waar een sticker omheen zit. Die torentjes kosten tien euro. “En dan zijn er nog torens van 24 cm hoog die ik met de hand beschilder. Daar doe ik een stuk langer over, die kosten 89 euro. Daar is ook een beperkte oplage van.”

Voor de liefhebbers zijn er nog torentjes te bestellen. Rachel van Balen heeft geen webshop. Als mensen ze willen bestellen kan dat wel door haar een mailtje te sturen of te bellen (info@rachelvanbalen.nl 06-12975870).

tik Rachel van Balen in bij ZOEKEN om meer over de kunsttoren te lezen

lees hier meer over de vuurtoren

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *