Waddenzee heeft eigen herdenkingsmunt

HARLINGEN – Vandaag is de ceremoniële Eerste Slag verricht van de herdenkingsmunt het Wadden Vijfje. Arjan Berkhuysen, directeur van de Waddenvereniging, deed dit in het Muntgebouw bij de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht.

De vijf-euromunt is een eerbetoon aan het waddengebied. Berkhuysen: 'Deze munt is voor mij veel meer waard dan vijf euro. Het Wadden Vijfje is een erkenning van de onschatbare waarde van de Waddenzee. Het is een ode aan iedereen die zich hiervoor heeft ingezet.'

Het Wadden Vijfje is de vijfde officiële herdenkingsmunt in de serie Nederlands Werelderfgoed. In 2009 werd de Waddenzee toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco. Eerder verschenen munten van de Amsterdamse Grachtengordel, het Rietveld Schröderhuis, de Kinderdijkse Molens en van de Van Nellefabriek.

In het ontwerp van het Wadden Vijfje door Kianoosh Motallebi komen de elementen die karakteristiek zijn voor de Waddenzee terug, zoals alle eilanden en natuurlijke kenmerken van dit unieke gebied.

Het Wadden Vijfje is een wettig betaalmiddel in Nederland. Daarnaast slaat de Koninklijke Nederlandse Munt ook enkele bijzondere munten voor verzamelaars: een zilveren editie (42,95 euro) en een gouden variant (359,95 euro).

 Meer lezen en zien over de Waddenzee? Ga dan naar Waddenpost. Eén klik op de banner hiernaast en je bent er.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *