Waddeneilanden opnieuw in lijst Lonely Planet

LEEUWARDEN – Het gerenommeerde Lonely Planet heeft vandaag de top 10 Best in Travel 2020 bekendgemaakt. Wereldwijd staat Nederland op nummer zeven met een eervolle benoeming voor Unesco Werelderfgoed de Waddenzee en de Waddeneilanden. Een bezoek aan de Waddeneilanden mag je zeker niet overslaan volgens Lonely Planet. “Voor de complete ervaring, begin je bij eb aan een begeleide wadlooptocht over de bodem van de zee”, aldus Lonely Planet.

Lonely Planet kijkt naast de destinatie, naar trends en wat er te doen is het komende jaar. “In het jaar dat Nederland in het teken staat van 75 jaar vrijheid sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog, is Nederland klaar om dit te vieren met evenementen in het hele land", zegt Lonely Planet. Naast Amsterdam, Koningsdag, Bevrijdingsdag en het Eurovisie Songfestival raad Lonely Planet aan om bezienswaardigheden buiten de steden te verkennen, zoals Unesco Werelderfgoed de Waddenzee en de rijkdom aan natuur die ons kleine land te bieden heeft te ontdekken.

Visit Wadden en 75 jaar vrijheid

Ook vanuit Visit Wadden wordt aandacht besteed aan het landelijke themajaar van het Nederlands Bureau voor Toerisme ‘75 jaar vrijheid’. Er wordt onder meer promotie gedaan voor de Atlantikwall route langs de Waddenkust en op de eilanden. Visit Wadden is een samenwerking tussen Merk Fryslân, Marketing Groningen en Holland Boven Amsterdam. Het promoten van duurzaam toerisme met waardering voor het behoud en de bescherming van de natuur en daarbij ook het Werelderfgoed staat hierbij voorop.

Spreiding toerisme

Ondanks dat Lonely Planet verschillende plekken van Nederland onder de aandacht brengt, ligt er nog steeds flinke nadruk op de hoofdstad, vindt ook Martin Cnossen, directeur Merk Fryslân. Vanuit Merk Fryslân en Visit Wadden wordt nauw samengewerkt met het NBTC om richting te geven aan de toeristische groei. Jos Vranken, directeur van het NBTC: “Het feit dat meerdere plekken aandacht krijgen is een stap in de goede richting. Uiteraard heeft onze hoofdstad een enorme aantrekkingskracht en dat zal altijd zo blijven. Maar we zien ook graag dat reismerken zoals Lonely Planet meer en meer aandacht schenken aan de soms minder bekende of voor de hand liggende plekken.”

Vorig jaar belandde Friesland al op nummer 3 van Lonely Planet’s ‘Best in Europe’, de hoogste Nederlandse notering ooit. Ook National Geographic vond Friesland in 2018 een nummer 20 notering waard. De New York Times volgde in 2019 met een nummer 30 notering voor de Frisian Waddensea Islands. Iets wat zeker een stap in de goede richting mag worden genoemd, aldus Martin Cnossen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *