Vuurtorens wadden houden hun wachters

SCHIERMONNIKOOG – De vuurtorens van Schiermonnikoog en Terschelling blijven de klok rond bemand. Dat liet staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu maandagmiddag weten. De nieuwe Zeeverkeerscentrale Waddenzee van Rijkswaterstaat, die met radars en camera’s toezicht had moeten houden op het waddengebied, komt er niet.  De techniek legt het af tegen het menselijk oog en brein.

Twee jaar geleden werd al begonnen met de voorbereidingen voor een zeeverkeerscentrale. Eind vorig jaar kwam dat project op losse schroeven, toen Atsma besloot dat de vuurtorenwachters overdag aanwezig moesten zijn.

De vuurtoren van Ameland blijft onbemand. In 2004 besloot toenmalig minister Peijs dat het personeel van de torens van Ameland en Texel moest verdwijnen. Die van Vlieland was al onbemand. Sinds 2009 is de Amelander toren eigendom van de gemeente en in beheer bij de Stichting Amelander musea. Op de etage van de vuurtorenwachter staat een etalagepop achter de verrekijker. De vuurtoren is te beklimmen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *