Vuurtorenoptiek van Ameland te koop

HOLLUM – Wadd’nshop, de winkel in ondermeer tweedehands spullen, heeft de hand weten te leggen op een emmer vol kristalglasrestanten van het optiek van de Amelander vuurtoren. In mei 1940, aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, werd het optiek door Nederlandse mariniers kapot geslagen om te voorkomen dat de Duitsers het licht zouden gebruiken.

Amelander jongetjes die destijds wel eens in de buurt van de vuurtoren speelden, namen brokstukken van het kristalglas mee. Die jongetjes van weleer zijn inmiddels mannen op leeftijd en een van die jongens, de Amelander wil niet met naam genoemd worden, ruimde onlangs zijn zolder op en kwam de kristalglazen brokken weer tegen. Hij bood het aan Oedse van der Laan van Wadd’nshop aan. Deze bracht een mooi stuk naar het Nostalgisch Museum van Tjeerd Nobel in Ballum, zodat het voor Ameland behouden blijft. De rest biedt hij te koop aan.

>>> lees hier over Ameland en de Oorlog

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *