Vos op snijtafel

TEXEL – Bij Ecomare worden deze zomer elke dinsdagmiddag anatomische lessen gegeven. De biologen van het centrum nemen dan steeds een ander dood dier onder handen. Op dinsdag 16 juli is de op Texel dood gevonden jonge vos aan de beurt. In dit geval wordt het dier niet alleen van buiten en van binnen bekeken en besproken, maar wordt ook de maaginhoud onderzocht. Hiermee hopen de biologen antwoord te krijgen op de vraag waar de vos vandaan komt. Diverse Amelanders weten bijna zeker dat het een grap is. Texel heeft er in ieder geval een mooi onderzoeksobject aan.

Voor het onderzoek aan de vos komen drie deskundigen de Ecomare-biologen ondersteunen. Mardik Leopold van Wageningen Marine Research heeft veel ervaring als patholoog anatoom van dieren, Eline Reydon is insectendeskundige en Dick Schermer is muizenexpert.

Vossen zijn alleseters. Ze houden van vlees, maar eten ook bessen, insecten en aas. In hun maag valt dus van alles te verwachten. De onverteerbare delen van het voedsel kunnen een indicatie geven van waar de maaltijd is genuttigd. Voorbeelden van onverteerbare delen zijn keverschildjes en muizenkaakjes. Op Texel komen minder soorten muizen en kevers voor dan in de rest van Nederland. Als er restanten van diersoorten die niet op Texel voorkomen worden gevonden in de maag van de vos, kan met zekerheid gezegd worden dat het dier niet van het eiland komt.

De vos was toen hij werd gevonden niet helemaal vers meer. Hij is in de tussentijd in de vriezer bewaard, dus het rottingsproces is wel gestopt. Toch zal het niet de meest frisruikende anatomische les van het seizoen worden. De zaal waar het plaatsvindt bevat gelukkig een deur naar buiten, die zal worden opengezet. De anatomische lessen beginnen steeds om 14 uur. Ze zijn gratis voor bezoekers van Ecomare. Vanwege de beperkte ruimte is het wel nodig vooraf een kaartje te halen bij de receptie.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *