Vocalis: “Als ick u vinde”

HOLLUM – Vocaal Ensemble Vocalis heeft haar eerste cd uitgebracht, met de titel: “Als ick u vinde.” Het is genoemd naar het eerste lied dat Vocalis ooit zong. Het is een zestiende eeuwse madrigaal van de componist Hubert Waelrant, die leefde van 1571-1595.

Als ick u vinde met u spil en spinrock,

met u schoon handen ende rode wangen,

dan vind ic dat ic ben van u gevangen.

Het lied vormt het fundament van het vocaal ensemble. In het voorjaar van 1989 vinden vier vrienden elkaar in hun liefde voor klassieke zangmuziek. De twee mannen en twee vrouwen zingen vierstemming en a capella het van oorsprong Italiaanse Als ick u vinde. Het slaat in als een bom en smaakt naar meer. Vocalis groeide uit tot een ensemble van veertien zangers en zangeressen en zingt nog steeds voornamelijk a capella. Het repertoire betreft zowel kerkelijke als wereldlijke muziek, van de middeleeuwen tot nu. Daarnaast nodigt Vocalis regelmatig solisten en begeleidende instrumentalisten uit om samen te zingen en musiceren. Het Amelander koor is niet alleen te vinden op het eiland, maar was al te beluisteren in Burgum, Oosterwolde, Maastricht en Frankfurt.

Sinds het ontstaan in 1989 staat het koor onder leiding van Gijsbert de Jong. Hij studeerde in 1974 af aan het conservatorium van de vereniging Muzieklyceum te Amsterdam en behaalde het diploma orgel, directie en schoolmuziek. Directielessen kreeg hij onder andere van Frits Mehrtens, Frans Moonen en Jan Eelkema. Gijsbert de Jong is jarenlang muziekdocent geweest in het middelbaar onderwijs en hij was dirigent van verschillende koren. De cd die Vocalis heeft uitgebracht, vertegenwoordigt een selectie van hun meerstemmige repertoire.

De cd, met een schildering van Bea van Twillert op de voorkant, is voor 15 euro te koop bij:

Hollum: De Hoge Stoep en De Markthal

Ballum: Galerie Bo Lumen

Nes: VVV en Warenhuis van den Brink

Buren: Primera

>>> lees hier over Muziek op Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *