Vlinders en wad in Natuurcentrum Ameland

Westsuudwester in HollumNES – Het Natuurcentrum opent vandaag twee nieuwe exposities: ‘Dichter bij het wad’ en ‘Vlinders op Ameland.’

‘Dichter bij het wad’, Foto’s van Ellen Floris met gedichten van Chris Boon.

Ellen Floris woont aan de Friese waddenkust en heeft zich toegelegd op het fotograferen van dit natuurgebied. Bij het wad gaat de wereld letterlijk voor haar open. Grote luchten, zeeën van licht, de exacte waterpas van de horizon, dat is haar beeldwereld, dat is de wereld waar ze graag verkeert en haar ogen de kost geeft, de wereld ook die ze graag mee naar huis neemt in haar camera.

Eind 2010 werd ze voor haar werk beloond met het keurmerk Waddengoud, een erkend streekkeurmerk voor duurzame producten en diensten uit het waddengebied.

Chris Boon begon als jongen al met dichten en is dat door de jaren heen blijven doen. De waddenfoto’s van Ellen Floris raakten hem vanwege de onbegrensdheid van de beelden en het wonderbaarlijke licht. Maar wat hem vooral trof was de wisselwerking tussen die onmetelijke ruimte en de verwijzingen naar de kleine wereld van de mens achter de dijk: een koe, een paard, een stukje hek.

De expositie is tot april 2012 te zien in Natuurcentrum Ameland

‘Vlinders op Ameland’

Al enige weken vliegen verschillende soorten vlinders in de duinen van Ameland.

Met name de duinparelmoervlinder doet het uitstekend dit jaar. Deze dagvlinder legt zijn eitjes op duin- en hondsviooltjes. Waarschijnlijk zijn de eitjes van deze vlinder heel goed bestand tegen koude en droge winters.

In de expositie vlinders op Ameland kom je alles te weten over deze bijzondere dieren. Welke vlinders kun je op Ameland tegenkomen, en waar kun je ze dan zien. Levende vlinders zijn aanwezig en de levenscyclus van deze dieren wordt uitgebreid in beeld gebracht.

Voor de jonge bezoekers liggen werkbladen klaar en een ontdekkingstocht langs de wereld van de nachtvlinders vormt een spannend onderdeel van de tentoonstelling.

De expositie is tot 1 maart 2012 te zien in Natuurcentrum Ameland.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *