Vlag op de kop op Ameland

HOLLUM – Verschillende Amelanders hingen de nationale driekleur ondersteboven, als teken van steun aan het Boerenprotest. Duizenden boeren reden op trekkers naar Den Haag om op 1 oktober het Malieveld te protesteren.

Van te voren was er een oproep gedaan om in den lande de driekleur met het blauw naar boven in de mast te gangen, ten teken van sympathie voor de protestactie.

De boeren vinden dat er te veel regels worden opgelegd en dat er steeds meer regels bijkomen en menen dat de oplossing van het stikstofprobleem op hun bordje terechtkomt. De boeren menen dat hen de schuld van de milieuvervuiling in de schoenen wordt geschoven en dat ze worden afgeschilderd als dierenmishandelaars.

De nationale driekleur ondersteboven hangen is een vergissing, maar kan ook een teken van noodgeval of van verzet en ongehoorzaamheid zijn.

In de middeleeuwen werden vlaggen van kastelen ondersteboven gehesen als er nood aan de man was. Britten en Amerikanen hangen hun vlag ondersteboven als ze in staat van oorlog zijn. Dan is het een noodsignaal naar de staat. Als het niet om nood of oorlog gaat dan beschouwen zij het als grove belediging voor de vlag.

Het ondersteboven hangen is geen erkend noodsignaal, maar wel een traditie.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *