Verschenen of Verdwenen

NIJMEGEN – Na het overweldigende succes van De Vogelatlas van Nederland publiceert Kosmos Uitgevers dit najaar samen met Sovon Vogelonderzoek Nederland het boek Verschenen of verdwenen, een historisch naslagwerk van meer dan 120 jaar ontwikkelingen met betrekking tot vogels, landschap én vogelaars. Het boek bevat de opkomst en ondergang van 70 aansprekende soorten broedvogels van 1900 tot heden. Een schat aan kennis en boeiende bundeling verhalen voor iedereen die van vogels houdt!

In Nederland broeden ruim 250 vogelsoorten. Dat aantal lijkt van jaar op jaar misschien stabiel, maar niets is minder waar. Het boek Verschenen of verdwenen geeft een overzicht van de nieuwe soorten die sinds 1900 verschenen, zoals de grote zilverreiger, oehoe en zeearend, maar ook de nu vertrouwde Turkse tortel. Naast nieuwkomers zijn er ook soorten verdwenen, zoals de griel en ortolaan, vaak specialisten die het niet konden redden in het snel veranderende landschap.

De vele historische foto’s, kaartbeelden en infographics in het boek brengen 120 jaar aan verandering inzichtelijk in beeld. Inclusief aparte themahoofdstukken over klimaatverandering, de rol van bescherming, exoten, vogelaars toen en nu en een blik in de toekomst.

Over Sovon

Sovon Vogelonderzoek Nederland legt met behulp van duizenden tellers de veranderingen vast in de verspreiding en aantallen van alle in het wild voorkomende vogelsoorten. Ze doet daarnaast onderzoek om de waargenomen patronen te begrijpen. Sovon bracht in 2018 het succesvolle standaardwerk Vogelatlas van Nederland uit (meer dan 22.000 exemplaren verkocht).

Het boek Verschenen of Verdwenen kost € 40,–. Bestel het via je de boekhandel of via deze link.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *