Verkoop zonnepanelen ‘On Hold’

ZOETERMEER – De aankondiging in het ‘wandelgangenakkoord’ dat de verkoop van zonnepanelen mogelijk onder het 6% BTW-tarief gaat vallen, levert direct een kopersstaking op bij particulieren. Uit een peiling van Meer Met Minder onder 70 bedrijven die zonnepanelen leveren, blijkt dat 65 procent aangeeft geen paneel meer te verkopen totdat de 6% BTW is ingevoerd.Bedrijven die aangesloten zijn bij Meer Met Minder en zonnepanelen verkopen, merken acuut het effect van een stagnerende markt door het aangekondigde 6% BTW-tarief, blijkt uit de peiling. “Logisch”, merkt algemeen directeur Chris Bruijnes op, “Zodra er een kans is dat de BTW wordt verlaagd van 19% naar 6%, is eenvoudig uit te rekenen wat dit scheelt op een investering van circa 6.000 euro. Dat gaat om honderden euro’s. Dus dan wacht je gewoon tot het zover is”. Diverse bedrijven melden dat op dit moment geen enkele order meer wordt afgerond.

Een opvallend resultaat is dat bedrijven tot nu toe de marktontwikkeling van zonnepanelen voldoende tot ruim voldoende beoordelen en dat 60 procent het oneens is met de stelling dat zonder de BTW-verlaging de markt zou stagneren. Wel schatten deze bedrijven in dat de handel sterk zal verbeteren zodra het lage BTW-tarief eenmaal is ingevoerd en dat deze ernstig zal verslechteren als de BTW zou stijgen naar 21%. Ook vrezen ze dat het lage BTW-tarief tijdelijk is.

Volgens Meer Met Minder is het zaak dat de aankondiging van 6% BTW nu zeer snel wordt verzilverd en permanent is. “Daar mag het kabinet geen maanden over gaan doen, want 30 procent van de bedrijven zegt in economisch zwaar weer te geraken, als de invoering lang op zich laat wachten”, aldus Bruijnes.

Over Meer Met Minder

Meer Met Minder is de nationale energiebesparingsaanpak voor bestaande woningen en andere gebouwen. Het is een in 2009 gestart gezamenlijk initiatief van de Rijksoverheid, woningcorporaties (Aedes), bouwbedrijven (Bouwend Nederland), de installatiesector (UNETO-VNI) en energiebedrijven (Energie-Nederland). Doel van de aanpak is om bestaande woningen en gebouwen gemiddeld 20 tot 30% energiezuiniger te maken. Tot en met 2010 zijn er dankzij Meer Met Minder 314.000 extra woningen energiezuinig gemaakt.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *