Verkiezing Nationaal IJstijdzoogdier

TEXEL – Er valt weer wat te kiezen! Dit keer gaat het om de verkiezing van het favoriete ijstijdzoogdier. De Werkgroep Pleistocene Zoogdieren (WPZ) heeft een lijst van tien kandidaten samengesteld waaruit tot en met 26 april een keuze kan worden gemaakt. Stemmen kan op: pleistocenemammals.com/nationaal-ijstijdzoogdier. Het dier met de meeste stemmen zal op 29 april worden uitgeroepen tot Nationaal IJstijdzoogdier

De WPZ is een vereniging van beroeps- en amateurpaleontologen die aan de hand van fossielen het leven in het Pleistoceen onderzoeken. Het Pleistoceen is de periode van de ijstijden, tussen 2,5 miljoen en 11.000 jaar geleden. Er leefden hier toen minstens 182 verschillende soorten zoogdieren. Mogelijk waren het er meer, maar zijn van die dieren (nog) geen botten teruggevonden. Het waren enorme dieren, zoals wolharige mammoeten, sabeltandkatten, reuzenherten en nijlpaarden, maar ook kleine dieren zoals egels en tientallen soorten woelmuizen. Wie wil weten hoe het landschap er ongeveer uit moet hebben gezien, kan op de website van de WPZ op ‘digi-safari’ in de ijstijd: pleistocenemammals.com/wpz40/digi-safari.

Niet alle zoogdieren die in het Pleistoceen leefden zijn inmiddels uitgestorven. De tien kandidaten voor de titel van Nationaal IJstijdzoogdier zijn dat allemaal wel. Het zijn de Auvergnetapir, bosolifant, grottenhyena, grottenleeuw, neanderthaler, reuzenbever, reuzenhert, sabeltandkat, wolharige mammoet en wolharige neushoorn. Conservator Arthur Oosterbaan van Ecomare, ook lid van de WPZ, kiest voor de wolharige neushoorn: “Wij hebben een levensecht model van dit imposante dier in onze collectie. Hij heeft jaren in de tentoonstelling gestaan. Op dit moment is hij in bruikleen gegeven aan een ander museum, maar de wolharige neushoorn is hierdoor wel mijn persoonlijke favoriet.”

Botten van pleistocene zoogdieren worden geregeld gevonden op het strand of opgevist uit zee. Arthur krijgt bijna wekelijks een vraag over een bot. Meestal kan hij wel achterhalen wat voor bot het is en van welke diersoort het afkomstig is. Een paar goede foto’s van alle kanten met een liniaal ernaast, zijn dan wel belangrijk.

Bron Ecomare Texel

Ameland

Natuurcentrum Ameland heeft diverse ijstijd dieren in de collectie: Holenbeer, grottenhyena, rendier, poolvos en de sneeuwuil.

In de nieuwe klimaatexpositie krijgt het museum hele mooie diorama's van de beer, hyena en het rendier.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *