Verhaal - Strooizand/ stuifzand

Geplaatst op: 07 augustus 2012 - Categorie: Kunst & Cultuur

HOLLUM - Het eiland barst van de verhalen. Wij verzamelen ze hier voor u. Anekdotes, reisverhalen, geschiedenissen, sprookjes: als het maar een link heeft met Ameland. De link kan het onderwerp zijn of de auteur.

Via deze link komt u bij alle verhalen.

Hieronder het verhaal van Ria Dokter.

Strooizand/ stuifzand

Het moet ongeveer  1960 zijn geweest dat de stuifdijk werd aangelegd. Tegelijkertijd liep de ruilverkaveling.

Aan het eind van de Badweg, naast de Klonjes, waren prachtige hoge zandduinen met mooie diepe “gloppen” waar je heerlijk kon spelen. Vooral met Pasen kon je daar het allerbeste paasei slaan. Deze  zandduinen  werden “weggereden”. Met het verkregen zand van deze duinen werd de stuifdijk aangelegd. Deze stuifdijk liep vanaf het Suudwest naar het badstrand.

Het werk was uitbesteed aan het transportbedrijf van Jaap Stoel. De werknemers, de vrachtwagenchauffeurs, spraken met een sappig Noord Hollands dialect. Ze waren bij ome Jan en tante Dolly in de Oosterlaan in de kost. De zoon van Jaap Stoel heette Piet. Dan was er nog Klaas Dil. Meer namen kan ik me helaas niet meer herinneren. Ook wij hadden kostgangers van dit project, plus van de “Heidemij”, die de ruilverkaveling op zich namen.

>>> lees hier het hele verhaal

Relevante dossiers: Hart van Ameland
Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?