Veiligste gemeente van Nederland

HOLLUM – Ameland is een veilige gemeente, maar hij komt niet in de ranglijst van de Nationale Misdaadmeter voor.

Zuidhorn is in 2015 uitgeroepen tot veiligste gemeente van Nederland. Van de 393 Nederlandse gemeenten deden er vier niet mee, waaronder Ameland, Schiermonnikoog en Vlieland.

Voor de ranglijst van (on)veilige gemeenten wordt gekeken naar de aangiftes van tien delicten die van grote impact zijn op het veiligheidsgevoel. Deze delicten zijn: woninginbraak, diefstal van een auto/motor, bedreiging, mishandeling, straatroof, overval, vernieling, diefstal uit garage/schuur, diefstal uit een auto en zakkenrollen. Het aantal delicten wordt afgezet naar inwoneraantal van een gemeente én er is gekeken naar de impact van de delicten op de slachtoffers – via onderzoek van de politie en het Sociaal Cultureel Planbureau. Hoe groter de impact, hoe zwaarder een delict meetelt in de score. Zodoende telt woninginbraak zwaarder mee dan inbraak in een auto; en een mishandeling telt zwaarder dan vernieling.

⇒ kijk hier naar de score van de waddengemeenten en de delicten die in 2014 op Ameland zijn gepleegd

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *