Vandaag is schrikkeldag

HOLLUM – Niet elk jaar duurt even lang. Dit jaar is een schrikkeljaar en het schrikkeljaar is er om het verschil in omloop van de aarde rond de zon te compenseren. Vandaag heeft februari zijn 29e dag, een schrikkeldag, waar het meestal op 28 blijft hangen. 

Eens in de vier jaar is daardoor februari een dag langer en ook het jaar een dag langer. In de tijd dat de aarde om haar eigen as draait, het etmaal, zit ook een klein verschil tussen de tijd die wij op de klok zien en de zonnetijd. Op gezette tijden wordt die bijgewerkt door een dag een seconde langer te laten duren. Schrikkeljaar en schrikkelseconde zijn oplossingen om de tijd secuur weer te geven. Ze staan los van elkaar maar de principes zijn gelijk: er moet even een inhaalslag worden gemaakt om de klokken niet achter te laten lopen bij de werkelijke draaiing om de as en baan de zon. De officiële wereldtijd krijgt een kleine correctie.

Voor alle mensen die op 29 februari zijn geboren is het vandaag een bijzondere verjaardag; ze vieren hun verjaardag na drie jaar eindelijk weer eens op de 29e. Voor alle schrikkelkinderen: Van harte gefeliciteerd met je verjaardag!

lees hier meer over Schrikkeljaar, schrikkeldag en schrikkelseconde

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *