Vaargeul breder en dieper

BALLUM – Wagenborg passagiersdiensten (WPD) en Rijkswaterstaat (RWS) hebben eindelijk een afspraak over de diepte en breedte van de vaargeul tussen Holwerd en Nes. “De discussie loopt al heel lang,” zegt directeur WPD Ger van Langen. “Gemeente Ameland en WPD hebben nu een onderzoek laten doen wat de minimale afmetingen van de vaargeul onderbouwt. Er is een stevige discussie, omdat de huidige afmetingen afwijken van wat het volgens ons en de onderzoekers moet zijn.”

De vaargeul wordt nu 50 meter breed en 3,5 meter onder NAP gehouden. Dat is te smal en te ondiep voor de schepen van Wagenborg. “De conclusies van het onderzoek geven aan dat gezien het gebruik, de plaatselijke omstandigheden en de afmetingen van de schepen, idealiter een breedte van 115 meter zou moeten zijn bij een diepte van -4,36 meter onder NAP, maar dat met een afmeting van 67 meter bij -4,10 de omstandigheden dusdanig verbeteren dat de veerdienst gegarandeerd kan worden op een veilige en verantwoorde wijze,” laat Van Langen weten.

Rederij Wagenborg vindt het onacceptabel dat de discussie uiteindelijk om geld gaat.

RWS en WPD bereikten overeenstemming over de maten van de vaargeul tijdens de vergadering van de Commissie Overleg Bootdienst Ameland (COBA) van 11 mei, meldt burgemeester Albert de Hoop tijdens de raadscommissievergadering van diezelfde dag. Er volgt zo spoedig mogelijk uitvoering, weet de burgemeester te melden. De opzet van COBA, waar naast RWS, WPD ook gemeente Ameland aanzit, is: “Samen optrekken om de verbinding naar Ameland in stand te houden.”

>>> luister hier bij Omrop Fryslân naar Ger van Langen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *