Uitzonderlijk weer op Ameland en oproep

HOLLUM – Het was gisteravond uitzonderlijk weer.

Over alle eilanden raasde een korte hevige donderbui met hagelslag.

Stormchaser en fotograaf Maickel Geurts van de website www.xtremechasing.nl zegt er het volgende over: “Gisteren was wel een uitzonderlijke situatie inderdaad. Wij hadden gisteren al een waarschuwing uitgegeven voor flinke windgusten – windvlagen – en een lokale flinke hagelbui. Ook was gisteren een geïsoleerde cyclonische bui mogelijk langs de kuststreken.” Op het radarbeeld is een hook echo te zien en dat is een belangrijke aanwijzing voor het ontstaan van een tornado. “Het is feitelijk de daalstroom met regen die zich om de opwaartse stijgstroom krult. Het is het bewijs van een mesocycloon. Gisteren was de eerste supercel van dit jaar dus aanwezig op Nederlands grondgebied.”

Of het hier echt om een supercel ging weet Geurts nog niet precies. Hij nuanceert daarom voorzichtig: “Een supercel heeft een tophoogte van minstens 9 km en hoger. Volgens Buienradar kwam de hoogte van de wolken amper tot 4 dus tot het onderzoek is afgerond kan ik niet zeggen dat het hier om een supercel ging of dat er cyclonische activiteiten hebben plaatsgevonden. Het kon ook een shelfcloud zijn geweest, dat verklaart ook de plotselinge windtoename. Daarom is actuele wind gegevens zo belangrijk net als de ervaringen van de mensen op de grond.”

Xtremechasing.nl heeft geen Dopplerbeelden en daarom vragen ze gegevens van mensen die in het waddengebied wonen, van Amelanders, mensen van Schier, Terschellingers, Vlielanders en Texelaars.

Xtremechasing.nl komt graag in contact met mensen die een weerstation op het dak of boot hebben staan. “Wij zoeken wind data van Texel tot Schiermonnikoog tussen 18:00 (Texel) en 22:00 (Schiermonnikoog).

Maickel Geurts is te bereiken op telefoonnummer 0641308088 en via de mail op maickel.geurts@rtvzoo.nl

 

Update1 → Xtremechasing.nl is er inmiddels achter dat het om een low-topped supercell ging. Weerdata van Ameland nog steeds erg welkom.

Veerboot schoot los

Op Ameland schoot aan het einde van de dienst de veerboot bij Nes los van de wal, bevestigt Wagenborg directeur Ger van Langen. Door een windvlaag schoten de pennen los waarmee de boot aan de autobrug vastzit. De gangway werd door de wind verschoven. De pennen zijn beschadigd en moesten worden gerepareerd.

Het schip doet gewoon dienst, laat Van Langen weten.

Update2 → uit windmetingen is gebleken dat de wind in tien minuten aansterke tot 39 m/s, dat is een windkracht van meer dan 12 Bft.

Unpdate3 → uit de reacties blijkt dat het een sterkte en draaiende wind was met grote hagelstenen. Waarschijnlijk is het een grote waterhoos – waterspout – geweest die over het eiland is gegaan. De hele wereld van de stormjagers en weer-liefhebber praat over het weer op de Waddeneilanden van die dag.

⇒ bekijk hier verschillende radarbeelden

 lees hier over Zware stormen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *