Uitgeklede Vuurtorentrail Ameland valt goed

AMELAND – Op het parkeerterrein aan de Jan Jacobsweg in Hollum staan veel hekken maar weinig mensen. Het lijkt in niets op de feestelijke stemming van een finish en toch is de sfeer goed. Aan het hek staat een vrouw die op haar man wacht. Hij loopt en ze verwacht hem elk moment. Ondertussen komen Bart van der Laan en Ingrid Boender na elkaar binnen. Ze liepen alle twee de 35 kilometer trail.

“Prachtig,” zeg Bart van der Laan uit Kolhorn die na 35 kilometer finisht en meteen zijn mondkapje opdoet. Dat is het protocol en iedereen houdt zich eraan en wordt er anders wel door een van de vrijwilligers op gewezen. Zelfs op deze frisse dag is Van der Laan enthousiast. “Nee, ik vind het niet koud. Je loopt je wel warm. Het was prachtig, het uitzicht op Terschelling en het uitzicht op het vasteland!” Hij had de 60 kilometer ultratrail willen doen, maar dat werd hem bij nader inzien toch wat te gortig. Daarom schreef hij zich in voor de 6 en 18 kilometer op zaterdag en de 35 op zondag. “Het was gewoon genieten!”

Ingrid Boender uit Zuidbroek komt trekkend met haar linkerbeen over de meet. Het ziet er niet goed uit, maar zelf denkt ze dat het met een uurtje wel over is. “Pittig”, zegt ze over de route. Duintje op, duintje af en de straffe wind maakten het zwaar. De laatste tien kilometer van de 35 speelde de hamstring op, maar opgeven kwam niet bij haar op.

Halverwege de zondagmiddag zijn de ultralopers nog onderweg. Zij mogen 9 uur over hun trail doen. Robin Kinsbergen van Cairn Adventures is de organisator van de trail en hij staat bij de finish om ze op te wachten. Sinds 2013 vindt de Vuurtorentrail in het voorjaar op Ameland plaats, op het eiland waar hij al van kleins af komt. De maart 2020 editie kon vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan en werd verschoven naar oktober. Kinsbergen schreef een draaiboek, waarin elke oplossing voor elke maatregelen stond beschreven en legde dat de vergunningverstrekker voor. Gemeente Ameland legde het sportevenement langs de meetlat, vond geen beletsel en gaf groen licht.

Kinsbergen kijkt terug op een uitgekleed evenement dat een mooi sportweekend werd. Terwijl hij bij de finish staat, krijgt hij meermalen een boks en bedankje voor de organisatie. De trailrunners zijn blij dat hij heeft doorgezet. Het aantal deelnemers is minder dan de helft van de 1500 die in maart op de lijst stonden. Hoeveel minder kan hij op zondagmiddag nog niet vertellen. Ook kreeg hij te maken met weerstand en sabotage. Een deel van de Amelanders is tegen dit evenement in coronatijd. Op zaterdagochtend was bij Hollum een stuk van bijna twee kilometer routeaanduiding verdwenen en zondagmorgen ontdekten de controleurs dat bij Buren een hap uit de route was genomen. Paaltjes en verwijsbordjes waren spoorloos. Het werd meteen hersteld en de lopers hebben er geen hinder van ondervonden, maar bij Kinsbergen hakte het er wel even in. “Ik ben heel erg geladen met emotie. Ik kijk wél terug op een zeer geslaagd evenement.” Iedereen kan er wat van vinden dat het plaats mocht vinden, zegt hij, maar voor de extreme uitingen van sommigen heeft hij geen respect. “De organisatie heeft laten zien dat tijdens corona absoluut op verantwoorde wijze gesport kan worden.” Van de sporters krijgt hij niks dan lof. “Ze mogen ons niet omhelzen maar anders zouden we bijna continue knuffelen.”

Een gefinishte sporter komt iets dichterbij. “Ben jij Robin? Bedankt, man, voor de organisatie!” En hij geeft een boks. Kinsbergen: “Dat bedoel ik nou. De mensen zijn blij dat ze kunnen lopen.” Het uitgeklede evenement valt goed bij de sporters. “Wij hebben laten zien dat het kan.”

bekijk hier de foto's van Anja Brouwer

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *